cimg6484.jpg

‘Zonovergoten Belgian Pride in Brussel’

Natalie Siereveld

Mijn eerste gaypride maakte ik drie jaar geleden in Amsterdam mee. De sfeer in de stad sprak mij ontzettend aan en dus ging ik vorig jaar naar de pride in Antwerpen. Fantastisch naar mijn zin gehad. Ook vanwege de gezellige sfeer, leuke feestjes en het buitenlandgevoel dat je erbij krijgt. Dit jaar moest en zou ik de Belgian Pride in Brussel bijwonen, vooral omdat ik benieuwd was naar de parade en de metamorfose die de binnenstad zou ondergaan. 

De dag begon al goed in Brussel op zaterdagochtend 17 mei. De zon scheen volop en uitgedoste mannen en vrouwen in allerlei kostuums en kleurrijke kledingstukken liepen vanuit het treinstation het centrum van Brussel in. Ik had afgesproken met een groepje vrienden die voor diverse gay media schrijven, dus beter gezelschap kon ik mij niet bedenken. Ik bood hen een welkomstdrankje aan op een zonovergoten terras nabij de Grote Markt en we proostten op een mooie dag. Ik had hier goed uitzicht op de bezoekers van de pride die voorbij paradeerden. Tussen de vrolijke pridegangers door liepen verbaasde toeristen die kennelijk niet wisten dat het feest was in de stad. Het was een grappig gezicht.

Er werd een mooie toespraak gegeven bij de Beurs, een kolossaal gebouw aan de Anspachlaan in palladiaanse stijl en voorzien van een imposante zuilengalerij. Een betere locatie had ik niet kunnen bedenken. De organisator van de pride sprak het publiek toe over mensenrechten en het gayvriendelijke Brussel. Daarna werd het feest afgetrapt met een optreden, het oplaten van witte heliumballonnen en muziek die uit de paradewagens galmde. De zon begon harder te schijnen en wij begaven ons naar de leuke straatjes waar cafeetjes muziek draaiden. Hier vergaapten wij ons aan de outfits die men droeg. Het leuke aan deze pride was dat er ook veel families rondliepen, en er was zelfs een kidsplein opgezet met dansoptredens waar iedereen welkom was.

De gezelligste straat die ik bezocht tijdens de Belgian Pride vond ik toch zeker wel de Kolenmarkt (Rue du Marché au Charbon). Dit straatje vol gezellige gay horeca draaide volop muziek, biertjes gingen over en weer en er werd lekker gedanst.

De dag flitste voorbij en voordat ik het wist moest ik de trein van 21:00 uur pakken om op tijd in Rotterdam te zijn. Mijn vrienden bleven in Brussel overnachten en zouden de leuke feesten gaan bezoeken. Achteraf bleek dat ik had moeten blijven, ik zag de leukste filmpjes, foto’s en feestjes voorbij komen en had toch wel een beetje spijt dat ik niet voor de party’s was gebleven. Gelukkig is er in augustus weer een pride in Antwerpen en dus een nieuwe kans om weer uit mijn dak te gaan.