7506403828_48c8c35952_o.jpg

‘Universiteitsbibliotheektoren Leuven’

De toren van kennis

In een eerdere blog schreef ik over de torens van Gent. De seculiere Belforttoren, de religieuze Sint-Baafskathedraal en de Sint-Niklaaskerk en de nieuwe commerciële macht in de huidige maatschappij in de vorm van de nieuwe MG-toren. 

Afgelopen weekend liep ik in Leuven op weg naar de Universiteitsbibliotheektoren. We vonden het vreemd dat de bibliotheek een toren heeft. Een bibliotheek met een toren zie je niet vaak. Was het vroeger een kerk? Het antwoord zullen we binnen wel vinden. Over het Ladeuzeplein naderden we het imposante gebouw. De zon bescheen het groene dekje van de gespieste kever. Een kunstwerk van Jan Faber. 

Sinds kort is de toren een museum. In het museum wordt het verhaal verteld van de universiteitsbibliotheek en haar geschiedenis. Per verdieping wordt het verleden kort en bondig op gekleurde schermen weergegeven. Het is een verhaal over verwoesting: tweemaal is het gebouw ter zielen gegaan. De eerste keer, tijdens de Eerste Wereldoorlog, is het gebouw in de as gelegd. Slechts verkoolde boeken restten. Grote werken zoals de Fabrica van Vesalius zijn verloren gegaan. Met behulp van gelden uit diverse landen werd de collectie weer opgebouwd. De VS bood aan een nieuwe bibliotheek te bouwen. Geinspireerd op diverse universiteitsgebouwen is het weer opgebouwd. Het is dus een bouwstijl die niets te maken heeft met religieuze of commerciële macht. In de Tweede Wereldoorlog woedde hier opnieuw een brand en is het weer verwoest. Ook dit maal is de collectie en het gebouw met behulp van diverse landen weer opgebouwd. 

Na een fikse klim kom je langs de grote klokken, die verbonden aan grote kabels om de zoveel tijd ratelen en elk kwartier flink beieren. En dan kan je genieten van het weidse uitzicht over Leuven en de groene heuvels eromheen. Het is een interessante wenteling naar boven langs de historie van het gebouw. Een mooi symbool dat boeken, kennis en wijsheid een hoge toren voortbrengen.

Foto header + onder (c) Toerisme Leuven

http://www.leuven.be/bibliotheektoren