Twee expo's Brussel - header

‘Twee expo's in Brussel’

Joost Brantjes
Brussel

Dichtbij maar oh zo anders. Een weekendje Brussel is altijd leuk. Nieuwe wijken ontdekken op een huurfiets, naar de markt gaan in het voormalige slachthuis van Anderlecht of grote flessen Jupiler drinken in een kroeg die in Kinshasa zou kunnen staan.

Brussel kent daarnaast een groot cultureel aanbod met 116 musea om uit te kiezen die vaak interessante tentoonstellingen bieden. NextDestination bezocht er twee.

Tot 21 augustus is nog in Brussel in het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten ‘uncensored photographs’ te zien, een overzichtstentoonstelling van de fotografie van Andres Serrano waar al zijn thema’s – geloof, dood, geweld en seks, aan bod komen.

Andres Serrano is een Amerikaanse fotograaf met een Hondurese vader en een Cubaanse moeder die hem katholiek opvoedden. Zijn foto’s zijn vaak controversieel en roepen sterke reacties op. Zo sterk dat het verschillende keren is voorgekomen dat foto’s werden beschadigd. In het Zweedse Lund werd de serie ‘The History of Sex’, een serie van niets verhullende foto’s, door vandalen zwaar beschadigd. Vier foto’s worden in Brussel in hun beschadigde vorm getoond.

Smeekbeden
Serrano weet als geen ander zijn lens op de zere plek te leggen. De serie ‘Residents of New York’ bestaat uit 85 portretten van dakloze New Yorkers. Tegelijkertijd kocht hij voor $20 per stuk van 200 daklozen hun kartonnen smeekbeden. Je kunt ze nu in Brussel zien en lezen hoe origineel sommige bordjes zijn.

Ook in Brussel heeft Serrano daklozen gefotografeerd, een serie die hij ‘Denizens of Brussels’ heeft genoemd. Een onverwachte kant van zijn werk zijn de Cubaanse foto’s die ingetogen zijn en van een ontroerende schoonheid.


The Donald
Het portret van Donald Trump roept vragen op waarom de Republikeinse presidentskandidaat bereid was te poseren. Waarschijnlijk pure ijdelheid en anders het feit dat Serrano’s werk voor grote bedragen op veilingen verkocht wordt. Zijn werk ‘Piss Christ’ uit 1987 (ook in de tentoonstelling) is een foto van een plastic Christusbeeld in Serrano’s eigen urine. In 1999 werd het verkocht voor $.277.000.

Ook in Brussel, tot 27 augustus, is de tentoonstelling ‘100 masters’, die honderd dagen duurt. Verschillende Brussels musea hebben de koppen bij elkaar gestoken en honderd topstukken uitgekozen die een goed beeld geven van wat de musea te bieden hebben. Als je voornemens bent veel te willen zien, doe je dat het slimst met een Brussels Card (www.brusselscard.be), vanaf €.22 voor 24 uur kun je onder anderen 37 musea gratis bezoeken.
 

Swipe ‘n like
Voor de tentoonstelling is speciaal de 100 Masters app ontwikkeld waarmee je net als bij datingapps kunt swipen en liken om je favoriete kunstwerk te vinden.

Alle kunstvormen zijn vertegenwoordigd en op de site kun je zien hoe oud ze zijn. Zo is Iggy een dinosaurus van 100002016 jaar die in het Museum voor Natuurwetenschappen staat. Magritte’s prachtige ‘Het Rijk der Lichten’ is 118 jaar oud. En Brussels beroemdste inwoner Manneken-Pis van beeldhouwer Hiëronymus Duquesnoy de Oudere is al 397 jaar.Kunst met drank
De schilderijen in de tentoonstelling laat veel grote namen zien, Ensor en Seurat, Brueghel en Dalí om er enkelen te noemen.

Rond de tentoonstelling worden aperorondleidingen aangeboden, en speeddates en nocturnes. Er zijn ook rondleidingen met een gids en er is een topstukkenparcours, ook voor families en kinderen, houd de website in de gaten voor updates.

Meer informatie:

brusselsmuseums.be
fine-arts-museum.be
100masters.brussels
 

Deze publicatie verscheen eerder op het reisblog www.nextdestination.nl