20130722_140950.jpg

‘Trappen en trammen langs de Vlaamse kust, deel 2’

Natalie Siereveld

Van chic Knokke naar de Belle Epoque charme in de Haan

Als ‘foodie’ wilde ik de badplaatsen aan de Vlaamse Kust maar al te graag verkennen. Je schijnt er nagenoeg overal voortreffelijk te kunnen eten, van een simpel eetcafeetje tot aan een sterrenrestaurant in Knokke-Heist. Het water loopt mij al in de mond. ‘Geen beter vervoersmiddel dan de fiets’, fluisterde mijn reisgenootje mij toe. ‘We fietsen de boulevards af, drinken hier en daar een pintje en genieten van het strand en het Bourgondische leven’. Dat laat ik mij geen twee keer zeggen! Bagage op de fiets en op naar de eerste badplaatsen die we tegenkomen. Bonjour Knokke en de Haan!

Eenmaal in Knokke-Heist aangekomen begint de drukte op het boulevard en de winkelstraten en wordt je voorbij gereden door rondtoerende golfkarretjes met badgasten die ‘knaken’ hebben. In Knokke-Heist geniet men vooral: van het shoppen in de vele winkels (op zondag geopend!), van culinaire geneugten, kunst en cultuur, leuke (sport)evenementen, … Zodra je de prachtige villawijken en dure auto’s ziet kom je er gauw achter dat dit niet zomaar een badplaats is, maar één met allure. En dat vind je leuk, of totaal niet. Ik weet in ieder geval dat ik de volgende keer, naast mijn fietsoutfit en flesje water, een mooie hippe outfit meeneem voor ‘s avonds. Want wie wil flaneren, zit in Knokke goed!

Villa in Knokke-Heist met kunstwerk van
Arne Quinze.        

'Mademoiselle de Haan'

Na een bezoekje aan Knokke reden we door naar De Haan en streken we neer in het Beach Hotel-Auberge des Rois. We kozen bewust voor streekgerechten van de kaart als tomaat crevette, garnaalkroketjes en vis. Toevallig bood het restaurant eencombinatiemenu aan, dat was smullen! Na onze lunch sprongen we niet direct op de fiets richting volgende bestemming, maar maakten we een wandeling door De Haan. We waren vooral benieuwd naar de Belle Époque villa’s waar deze badplaats zo bekend om staat. De Haan was vroeger namelijk een badplaats voor de rijken die prachtige huizen en gebouwen lieten bouwen. Een leuk weetje: jaarlijks vindt op de eerste zaterdag van augustus het evenement 'Trammelant' plaats. Dit is een Belle Epoquefeest waar in meerdere taferelen de tijdsgeest van het begin van de jaren 1900 wordt uitgebeeld. Vanuit het unieke tramstationnetje vertrekt een stoet met honderden figuranten te voet, met de koets of auto en paraderen op de Belle Epoque route. Er is ook muziek, een brocantemarkt en je kunt er lekker snaaien bij de vele eetkraampjes.  

De Haan heeft mij werkelijk gecharmeerd! Was het niet dat ik die dag op tijd weer in Nieuwpoort moest zijn voor het donker, dan was ik zeker nog blijven genieten van dit charmante stadje, een echte dame.