20130722_104957.jpg

‘Trappen en trammen langs de Vlaamse kust, deel 1’

Natalie Siereveld

Vanuit Nederland via het Brugse Ommeland naar de kust

Op een warme zomerse zondagochtend in juli staat mij één van mijn grootste fysieke uitdagingen te wachten: in drie dagen op de fiets een afstand van 170 km afleggen vanuit Vlissingen richting de Vlaamse Kust. Zal het wel lukken met de fiets op de trein te komen? Kan ik die vele kilometers conditioneel wel aan en wat als het gaat regenen of als ik een lekke band krijg? Vragen waar ik mij achteraf eigenlijk niet druk over hoefde te maken. Ik ben na deze trip namelijk heel wat wijzer geworden; reizen met de fiets is geweldig en helemaal niet zo lastig! Je ziet, geniet en proeft veel meer dan wanneer je met de trein of auto reist. Plus je werkt lekker aan je conditie.

We namen onze fietsen mee op de trein en stapten uit bij station Vlissingen. Hier hebben we de pond naar Breskens genomen, genoten van de lucht, de zee en het zonnetje aan dek.

Voordat we bij de kust aankwamen wilden we nog een kijkje nemen in Damme en dus fietsten we richting het Brugse Ommeland. Dit charmante boekenstadje – geboorteplaats van Tijl Uilenspiegel - verwelkomde ons hartelijk. De pittoreske straatjes, winkeltjes en terrasjes in Damme zijn werkelijk een lust voor het oog. Na een lange rit van een tiental kilometers door mooie landschappen langs kanalen, natuur en knotwilgen smacht je wel naar een lekker kriekbiertje uit de streek. Terrasjestijd! En natuurlijk nog even neuzen in de leuke boekenwinkeltjes.

Maritiem Zeebrugge

Vanuit Damme trokken we weer richting de kust, naar het havenstadje Zeebrugge. Richting de kust veranderde het landschap geleidelijk. Ik rook algauw de zilte zeelucht, heerlijk! Ons diner was al in zicht… We hadden er flink wat kilometers op zitten en we smachtten naar een lekker drankje, verse garnaalkroketten en een kom vissoep. We wisten een goed en authentiek visserscafeetje te vinden op een afgelegen plek aan de haven. Café t’Werftje is een eetcafé waar je enkel lokale mensen treft. Het is dé locatie om verse, handgemaakte garnaalkroketten te bestellen.

Na een uitgebreid diner reden we de haven in, richting Seafront. Hier was vroeger een oude vissersdok, maar nu getransformeerd tot een maritiem themapark. In de gebouwen van de oude vismijn wordt het vissersleven getoond via foto’s en video’s. Aan de kaaien kun je de vissersschuiten zien liggen, maar ook mooie jachten. Vlakbij ligt een Russische duikboot die je kunt bezoeken, maar ook het lichtschip West-Hinder. Helaas had ik mijn spiegelreflexcamera niet bij me, want het licht stond hier zo mooi op de kades en de schuiten.. Binnenkort ga ik weer terug voor mooie shots en pak ik nog een heerlijk vismenu mee in een van de vele goede restaurants in Zeebrugge.

Café 't Werftje

Werfkaai 29, 8380 Zeebrugge

Website: http://cafetwerftje.weebly.com

 

SEAFRONT Zeebrugge

Vismijnstraat 7

8380 België

Website: www.seafront.be

 

Lees meer over mijn fietstocht langs de Vlaamse kust in deel 2

Website Vlaamse Kust