img_2152.jpg

‘TRACK door Gent: ontdek de stad als een ‘local’!’

Natalie Siereveld

Scheur langs mooie kunst

Ik ben van mening dat je fietsend het meeste van een stad te zien krijgt. Een flesje water mee, grote zonnebril, een kaart (of een slimme App op je mobiel) en je komt de leukste cafeetjes, shops, bezienswaardigheden en restaurantjes tegen. Mocht je een keer verkeerd rijden, dan is dat niet zo erg, je bent in no-time weer op het goede pad. Anders dan wanneer je te voet bent in een stad.

Ga je binnenkort naar Gent, dan raad ik je aan een fiets te huren en door deze topstad te toeren. Tot 16 september bezoek je TRACK, een grote kunstmanifestatie in Gent. Cross lekker met je fiets langs de imposante kunstwerken die door de stad verspreid staan. Voor de meeste kunstwerken moet je wel even afstappen, bijzondere gebouwen ingaan, het gras op, een abdij in, noem het maar op. Het leuke vind ik dat je wijken in gaat waar je als toerist niet zo gauw komt. Daarbij leer je aan de hand van de kunstwerken de geschiedenis van de stad kennen, maar ook het verhaal dat schuilgaat achter elk werk en elke wijk waar de kunst (vaak in dialoog met de bewoners) tot stand is gekomen. En dat maakt TRACK nou zo speciaal, zelfs voor mensen die niet perse op zoek zijn naar artistieke ervaringen.

Ook niet onbelangrijk is dat je je eigen parcours kunt uitstippelen en dus ook je eigen ervaring creëert. Na afloop van je tocht (dat kan tot wel 3 dagen duren, maar je kunt ook in rap tempo enkele highlights zien) ben je zeker wat wijzer geworden over de stad. TRACK geeft je een totaal andere beleving van de stad. Website: www.track.be

Vergeet ook niet de befaamde Sint- Baafskathedraal te bezoeken waar je versteld zult staan van bijzondere kunstwerken in en op de kathedraal tijdens de expo Sint - Jan (curator Jan Hoet). De tentoonstelling is tot 29 juli 2012 te zien. 

Wil je iets anders doen dan kunst bekijken, dan biedt Gent genoeg plekjes waar je heerlijk kunt toeven en bijkomen. Maak een pitstop bij Simon Says en proef van hun heerlijke quiches en koffie. Of je pakt een Vlaams biertje op een terrasje aan de bekende Gras- of Korenlei en koopt een heerlijk kaasje bij het knusse kaaswinkeltje Petite Normandie (Donkersteeg 21). Een bezoek aan Stadsbrouwerij Gruut is een must (zie foto links)! Daar proef je heerlijke bieren in hun café met hip interieur. Het speciale aan de bieren is dat er geen hop maar het kruidenmengsel gruut wordt gebruikt om het bier op smaak te brengen. Tenslotte is er voor de vintage- en designliefhebbers veel te zien! Bekijk hier een lijst met adresjes.. 

Kortom, race naar Gent en laat je vooral verrassen deze zomer!