Fietsen hop Poperinge

‘Tournée Locale, bier & bike in de Westhoek’

Natalie Siereveld
Westhoek

Bierliefhebbers uit alle windstreken hebben de Westhoek inmiddels al ontdekt of nog op hun to-do list staan. De streek staat namelijk bekend om het hoppelandschap rond Poperinge en je vindt er 's werelds beste brouwers. Je proeft er ook van heerlijke culinaire streekgerechten die je in een decor van mooie landschappen en lieflijke dorpjes nuttigt. Onlangs stapte ik in Nederland met de fiets op de trein en vertrok met mijn maatje richting de Westhoek. We keken enorm uit naar onze ontdekkingsreis door het bierlandschap. In dit blog deel ik mijn beste tips voor een fietsrondje in de Westhoek. Dat wordt trappen… en smullen!

Volg de routes van Tournée Locale

Onlangs werden er 4 nieuwe bierfietsroutes door de Westhoek gebundeld in het gidsje ‘Tournée Locale'. Elke route loodst je langs een hele reeks adressen zoals brouwerijen, volkscafés, restaurants en bezienswaardigheden in de regio. De gids kwam dan ook perfect van pas voor onze trip. We besloten twee routes te combineren aangezien we het hoppelandschap van Poperinge wilden bewonderen. Ook wilden we een pitstop maken voor ’s werelds beste bier (West-Vleteren) en tenslotte stond een bezoek aan de IJzertoren in Diksmuide hoog op ons lijstje.  
 

ROUTE POPERINGE-VLETEREN 

In de streek rond Poperinge siert hop het landschap, je komt het nagenoeg overal tegen. Het is een unieke ervaring om langs de hopvelden te fietsen, wetende dat er enkele meters of kilometers verderop het hop wordt bewerkt om lokale bieren van te brouwen.

Brouwerij De Plukker
We brachten een bezoek aan Brouwerij De Plukker en hadden het genoegen om een rondleiding te krijgen van de eigenaar (en van beroep biolologische hopteler) Joris Cambie. Het was helaas nog te vroeg in de ochtend om van zijn populairste bieren te proeven: Poperingse Keikoppenbier en Trippel Plukker. Het was interessant om te horen dat Joris een van de weinige biologische bierbrouwers/hoptelers is in België. Ook vertelde hij dat zijn voorouders allen hoptelers waren. 
Diezelfde avond proefde ik een Keikoppenbier (bijnaam van inwoners van Poperinge) op een terras. De smaak was verrassend fris en lekker, ik werd meteen fan van dit hoppige blond bier!
Website: www.plukker.be 
*Gegidste rondleidingen op afspraak
Elverdingseweg 14a, Poperinge

Tip: bezoek ook de boerderij ’t Hoppecruyt op Provenplein 69. 
www.hoppecruyt.be
 

Hopmuseum in Poperinge

Wil je alles te weten komen over het magische ingrediënt hop, dan moet je beslist het Hopmuseum bezoeken. Zodra je het gebouw betreedt bewonder je de gigantische ‘muur’ met nagenoeg alle bieren die er in België te verkrijgen zijn. Op elke verdieping van het museum wordt er uitleg gegeven over de hopteelt, geschiedenis en de geneeskrachtige werking van deze bijzondere plant. Je vindt er overigens ook tijdelijke expo’s. Zo loopt er tot 30 november 2017 de tentoonstelling Tournée Locale waarbij de bierbeleving in de Westhoek centraal staat. Hier maak je kennis met alom en minder gekende brouwers uit de Westhoek en hun onweerstaanbare bieren.

Website: www.hopmuseum.be  
Gasthuisstraat 71, Poperinge

Culinaire en culturele pitstop in Watou
De route Poperinge-Vleteren voert je langs het kunstzinnig dorpje Watou. Daar bevindt zich hét beroemde bierrestaurant ’t Hommelhof dat wij voor niets wilden missen! Chef Stefaan Coutteneye heette ons persoonlijk welkom en serveerde als voorgerecht de beste salade die ik ooit gegeten heb: sla met gebakken scampi’s, kreeftenmayonaise, vinaigrette met frambozenbier Boon en balsamicoazijn. Als hoofdgerecht bestelde ik een stoofpotje van konijn in Kapittel Blond bier. Het smakkte verrukkelijk! Aangezien het restaurant is gespecialiseerd in biercuisine is het vanzelfsprekend om de vraag te stellen welk bier het beste bij welk gerecht past. 

Restaurant-Gasthof ’t Hommelhof
Watouplein 17, Watou
www.hommelhof.beKunstenfestival
Wij waren begin juli in Watou, net op tijd voor het bekende kunstenfestival. Watou is een jaarlijkse bedevaart voor fans van het geschreven woord en beeldende kunst. Gedichten en beelden worden er gebracht in diverse locaties waaronder schuren, oude woningen en een dorpskerk.
www.kunstenfestivalwatou.be  

 

 

 

Logeertip:
Poperinge is een perfecte uitvalsbasis voor de bierfietsroute Poperinge-Vleteren. Wij sliepen in het Hotel de la Paix, een centraal gelegen hotel op de grote market van Poperinge. Prima, ruime kamers en een heerlijke douche!
Website: http://hoteldelapaix.be/nl/
Grote Markt 20
T. +32 57 33 95 78

't lekkerste bier ter wereld proeven - West-Vleteren
Na ons bezoek aan het kunstenfestival fietsen we van Watou naar West-Vleteren. Onze bagage was ondertussen enkele kilo’s zwaarder geworden vanwege de gekochte biertjes in het Hopmuseum en brouwerij De Plukker. 
De volgende stop was café In den Vrede. Deze ligt recht tegenover van de Sint-Sixtus abdij waar volgens de Amerikaanse website ratebeer.com het beste bier ter wereld wordt gebrouwen. Jawel, dit gebeurt nog door paters! Je kunt helaas geen rondleiding krijgen in de brouwerij. Café In den Vrede is echter wel een pitstop waard vanwege het mooie terras waar je de beroemde West-Vleteren 12 kunt nuttigen. Bestel er een plankje abdijkaas bij en je ervaring is compleet. 
In de winkel is een sixpack van het schaarse West-Vleteren bier verkrijgbaar (flesjes niet los te koop). We konden niet met lege handen thuiskomen, dus we laadden onze fietstassen met elk drie West-Vleteren 12 flesjes… Met overgewicht terugreizen is nu eenmaal het risico dat je loopt, als je de Westhoek bezoekt. 

Café in de Vrede
Donkerstraat 13, West-Vleteren
www.indevrede.be 

 

De imposante IJzertoren in Diksmuide
We fietsten richting Diksmuide en kwamen uiteindelijk langs de rivier de IJzer. Vlak voordat we in Diksmuide arriveerden checkten we in bij B&B ‘Het midden van de wereld’ in Sint Jacobskapelle. Vanaf hier kon je de indrukwekkend hoge ijzertoren al zien. Bij het binnentreden van de B&B was ik meteen verknocht aan de inrichting. Het landelijke huis heeft ruime kamers en een mooie tuin met uitzicht op het land. De koelkast op mijn kamer was gevuld met lokale bieren waarvan ik er meteen één open trok. 's Ochtends wachtte ons een huisgemaakte ontbijt dat ik mij absoluut liet smaken. De tafel stond vol met heerlijke streekproducten uit de omgeving: biologische kaas, zelfgemaakte jam en appelsap, croissantjes van de lokale bakker…
Die avond maakten we een mooie wandeling door Diksmuide en bezochten ook het Begijnhof. We aten in het vegetarische restaurant Water & Vuur met uitzicht op de IJzertoren en sloten na de heerlijkie maaltijd af met een korte fietstocht naar de B&B. Als je in Diksmuide bent moet je zeker een bezoek brengen aan de IJzertoren. Dit is een Europese Vredessite waar het Museum aan de IJzer en telt wel 22 verdiepingen. Je begint bovenaan op het dak van de toren waar je een prachtig zicht hebt op Diksmuide, het omliggende landschap en de rivier de IJzer. Vervolgens loop je alle verdiepingen af waarbij je alles komt te weten over de Belgisch-Duitse confrontatie tijdens de Eerste Wereldoorlog. Ook krijg je het verhaal mee van de Vlaamse ontvoogding.  

Bonus tips:
- Vergeet niet een kijkje te nemen in de Dodengang. Dit is een gereconstrueerde loopgravenstelsel met bezoekerscentrum.
- Proef de typische streekproducten van Diksmuide als boter en verrukkelijke kaas rechtstreeks van de boerderij. En het lokaal gebrouwen biertje 'Papegaei'.

www.museumaandeijzer.be  

www.bezoekdiksmuide.be/dodengang
 

SLAPEN

B&B ‘Midden van de wereld’
Website: www.hetmiddenvandewereld.be
Sint Jacobsplein 7, Sint Jacobskapelle / Diksmuide

Evenementen najaar

September
Elk weekend van september kun je een hopbedrijf in de Westhoek bezoeken.
24 september: de Westhoekbrouwerijen openen hun deuren voor het publiek!

 

Meer info: www.tourneelocale.be