img_0477.jpg

‘De regen trotseren in de Antwerpse Kempen’

Op naar Turnhout en het Vennengebied in de Antwerpse Kempen

Op zondagochtend ging ik met 4 vrienden richting de Kempen in de stromende regen. Elke stad ziet er troosteloos uit op zondag gehuld in grijze wolken, windvlagen en stromende regen en zo ook Turnhout. Gelukkig vinden we in het eerste cafeetje al de Brusselse wafels.
 

We zijn net over de grens maar toch echt in Vlaanderen: je hoort andere klanken, ziet andere nummerborden en ze hebben wafels op de kaart. Als deze verorberd zijn rennen we naar de kerk. Van buiten sober, maar van binnen niet onaardig. Een grote eiken preekstoel vraagt meteen de aandacht. Eigenlijk wil ik de houten rondingen volgen met mijn hand, maar dat is helaas verboden. Dan brengen we een bezoekje aan de reuzen van Turnhout. Elk stadje in deze contreien heeft hun eigen reuzen die op speciale dagen door de stad worden gedragen. Turnhout is cultuurhoofdstad van Vlaanderen 2012 en wellicht dat daarom deze reuzen de ingang van het stadhuis sieren.

Onder de plu stappen we naar het Begijnhof. Het is een heel dorp met een klein museum over het leven van de begijntjes. Een mooie bloeiende tuin omlijst het museum. Midden op het plein staat een grot. Een warm en droog bezinningsplekje. Een oudere man ruimt de kaarsen op die zijn uitgewaaid. Hij begroet ons vriendelijk voordat hij het hek sluit en naar binnen rent.

Lunchen doen we weer op het plein. Een Vlaamse prepare neem ik en het smaakt me goed! Dan gaan we toch echt naar Hoeve Klein Engeland om van daar een wandeling te maken. Maar aangezien de lucht nog steeds niet is opgeklaard, is het maar de vraag of dat gaat lukken. Er zijn in de hoeve enkele streekproducten te koop. Als we weer buiten staan is het eindelijk droog. Wat een geluk, we kunnen nu aan de wandeling beginnen. We zakken weg in de modder, springen over plassen water en genieten van het Vennengebied. Aangestaard door koeien maken we een ronde door het gebied. De zon komt zelfs even door als we aan het eind van de wandeling zijn gekomen. Met een streekbiertje sluiten we de wandeling af en gaan terug de grens over naar Nederland.

Antwerpse Kempen

Klein Engelandhoeve

Turnhout