brussel___67_van_83_.jpg

‘Shophoppen in Brussel’

Natalie Siereveld

De Brusselse fashionscene

Als je aan shoppen in België denkt, denk je waarschijnlijk eerst aan Antwerpen (lekker vlakbij, veel aanbod) en daarna pas aan Brussel. De hoofdstad van België blijft echter niet achter op het gebied van mode. Er zijn namelijk genoeg leuke en eigenzinnige winkels te vinden, van kleine boetiekjes tot aan grote winkelketens en luxezaken. Ik ging op onderzoek uit met Elke Timmermans, Fashion Coördinator bij MAD Brussels*. 

De modescene in Brussel is in opkomst en mode wordt steeds belangrijker voor de identiteit van de stad. Brussel heeft de modeopleiding 'La Cambre' waar de afgestudeerde ontwerpers hoge ogen gooien. Antwerpen is bekender aangezien de grootste Belgische modeontwerpers aan de Antwerpse Modeacademie zijn afgestudeerd, denk aan de Antwerpse Zes (Walter van Beirendonck, Dries van Noten, Ann Demeulemeester…).

In Brussel vind je prachtige winkels en hippe mode in de Dansaertwijk, de Zavel en Louizalaan met haar trendy en exclusieve adressen. Deze wijken staan bekend om de prachtige panden waar de meest stijlvolle designerkleding en accessoires worden verkocht. Keuze te over in Brussel wat modeadresjes betreft, maar je moet ze wel weten te vinden.

Op pad met een mode-expert

Elke Timmermans nam mij mee op sleeptouw langs enkele winkels van onafhankelijke ontwerpers (Belgische en internationale designers) en enkele bijzondere modeadresjes die je beslist niet mag missen. We startten de modewandeling bij Designstudio Niyona. Hier ontwerpen zij exclusieve en eigentijdse tassen in kwaliteitsleder voor zowel vrouwen als mannen. De Belgische artisanale know-how staat synoniem voor het merk. We namen een kijkje in het atelier onder de shop, waar een ontwerpster bezig was met het voltooien van een bruine leren tas, wat een vakmanschap zeg! Website: www.niyona.be

We wipten ook langs bij mode-expert Sonja Noël in de shop STIJL op de Dansaertstraat 74 (lees meer op Belmodo). Zij is een echte ambassadeur voor Belgische ontwerpers als Dries van Noten en Ann Demeulemeester. Hun kleding wordt in de winkel verkocht, maar je vindt er ook ontwerpen van jonge ontwerpers die op het punt staan om door te breken (zij noemde Jean-Paul l’Espagnard). Sonja weet ontzettend veel te vertellen over de Belgische en internationale ontwerpers, dus spreek haar zeker even aan als je in STIJL bent. De volgende pitstop was bij de shop van Valerie Berckmans. Zij heeft een boetiek en atelier in één waar dames- en kinderkleding wordt verkocht. De jonge ontwerpster gebruikt mooie, duurzame stoffen voor haar designs. Conni Kaminski is een Duitse ontwerpster die in de Brusselse modewereld haar plekje heeft weten te veroveren. In haar boetiek en atelier vlakbij Fontainais op de Kolenmarkt (hier vind je meer leuke zaken) wordt je persoonlijk door haar begroet, wat het shoppen in haar winkel erg speciaal maakt. Ze maakt veel gebruik van asymmetrische vormen en gebruikt prachtige, fijne stoffen. Een chique stijl, maar dan met sportieve accenten, dat is haar handelsmerk. 

Voor mannen die van mooie maatpakken houden is Café Costume ‘the place to be’. Je kunt hier een heel persoonlijk pak laten ontwerpen voor een relatief goede prijs en je krijgt uiterst goede service. In 2006 opende de eerste winkel in Antwerpen, in Brussel opende het tweede filiaal in 2008. Ik vond de inrichting van de winkel erg bijzonder, neem zeker even een kijkje. 

Net als in de meeste steden, zijn er steeds meer conceptstores in Brussel te vinden. Ik bezocht er twee. Hunting & Collecting is een winkel op de Kartuizersstraat waar mode en kunst met elkaar verweven zijn: de winkel presenteert zich als een totaalconcept. Je vindt er niet enkel kleding, maar ook grappige accessoires, schoenen, muziek en meer. Net buiten het centrum vind je een gigantische conceptstore, SMETS. Zodra je hier binnen komt valt je mond open van verbazing en wordt je wat hebberig van de mooie spullen die te koop staan. SMETS is een conceptstore met nog een filiaal in Luxemburg waar exclusieve merkkleding wordt verkocht van grote designers maar ook kleine onafhankelijke ontwerpers. Je vindt er ook schoenen, juwelen en woondesign. De inrichting is waanzinnig en elk seizoen verandert het thema. Alleen de inrichting is al een bezoek aan deze megalocatie waard, waar zich ook een bar bevindt en restaurant Bowery.

Meer leuke (shopping)adresjes kun je vinden op www.shopinbrussels.be/NL. Meer honger naar mode in Brussel? Kijk dan zeker ook op deze website.

* MAD Brussels is een centrum van 4000m in hartje Brussel, ter promotie van de mode- en designsector en creatieve industrieën. Website: www.madbrussels.be

 

Websites shops: 

www.valerieberckmans.be

www.connikaminski.be

www.huntingandcollecting.com

www.stijl.be

www.cafecostume.be