6328735374_3454be9586_o.jpg

‘Roodbruin’

Ambachtelijk bier!

Een rood biertje fris en ietwat zuur. Je denkt misschien dat het een kersenbiertje is door de kleur maar dat is een misverstand. Het is een Roodbruine bier. 

Dit is een categorie bieren van gemengde gisting. Gemengde gisting houdt in een mengeling van jong bier van hoge gisting met een bier van spontane gisting dat minimum 18 maanden in een eikenhouten vaten heeft gerijpt. Zo wordt een ‘blend’ gecreëerd. De gemengde gisting is een oud type van gisting. Vooraleer hop zijn intrede deed in het brouwproces, werd gebruik gemaakt van hoge gisting, waarna het bier bewaard werd in houten vaten. Deze bewaring zorgde voor een verzuring van het bier, waardoor het bier langer houdbaar werd. De verzuring was afkomstig van de flora die aanwezig was in deze houten vaten.

De kuipen, soms 100 jaar oud, worden handgemaakt door zogenoemde kuipers. Zij herstellen de kuipen, maken ze schoon en maken op ambachtelijke wijze nieuwe vaten. Het is een vak apart dat slechts door enkelen wordt beheerst in deze tijd. Eerst gaat men op zoek naar een hoge kwaliteit eikenhout. De planken worden een voor een bewerkt en op maat gemaakt om de vaten te kunnen construeren. Andere vakmannen, de brouwers, houden zich bezig met de kwaliteit van het bier. Door te proeven wordt bekeken wanneer de juiste tijd is aangebroken waarop het bier zijn optimale smaak heeft bereikt. De vele vaten in bijvoorbeeld Brouwerij Rodenbach zijn prachtig. Wat een ambacht!

De Leiestreek in Vlaanderen is de locatie voor deze bieren. Bekende namen zijn Rodenbach, Vanderghinste Oud Bruin, Petrus Oud Bruin en Duchesse de Bourgogne. Ik ben verzot geraakt op het Roodbruine vocht! En je schijnt er ook goed op te kunnen fietsen door de landelijke Leiestreek...

En het gaat ook goed samen met heerlijke gerechtjes...