lier__79_van_80_.jpg

‘Pallieteren in Lier’

Natalie Siereveld

Bourgondiërs ten top

Ik kom vaak in grote steden als Antwerpen en Gent, maar als échte Vlaanderen fan vind ik het ook heerlijk om de regio’s in te duiken. Ik ga dan het liefst op zoek naar de charmante, authentieke stadjes en dorpjes waar de Vlamingen extra lijken te genieten. Onlangs maakte ik een mooie fietstocht door de Provincie Antwerpen waar ik een pitstop maakte in een parel van een stadje, hét walhalla voor levensgenieters: Lier. Ik was meteen verkocht. 

Lier bevindt zich tussen Mechelen en Antwerpen en ligt aan de samenvloeiing van twee rivieren, de Grote Nete en de Kleine Nete. Dit maakt het een aangenaam gebied om te fietsen, naast het feit dat er heel wat mooie natuurplekjes te vinden zijn in de omgeving. Maar ook het stadje zelf is erg groen. Het was voor mij de ideale plek om tot rust te komen en te genieten van al het lekkers en moois wat Lier te bieden heeft. Lier wordt ‘de poort der Kempen’ genoemd en heeft dan ook de bijnaam Lierke Plezierke. De inwoners worden pallieters (levensgenieters) genoemd, naar de hoofdpersoon van de gelijknamige roman van de Vlaamse auteur Felix Timmermans. Ik was benieuwd of het nou echt zo genieten is in Lier en ik moet zeggen dat ik aangenaam werd verrast.

Met onze persoonlijke gids gingen we op pad langs de hoogtepunten van Lier. We vertrokken richting het Begijnhof, onder de prachtige toegangspoort door waarna wij ons plotseling in een oase van rust bevonden. We wandelden langs de 13de-eeuwse straatjes met kleine huisjes en in het midden schitterde de prachtige Sint-Margaritakerk. Hier trouwen veel lokale mensen (de kerk is helaas niet voor publiek geopend). Schuin tegenover het Begijnhof op nummer 24 namen we een kijkje in een winkel waar Lierse kant wordt verkocht. Dit is geen kloskant maar handgestoken tulekant, prachtig vakmanschap! We vervolgden onze wandeling naar de Grote Markt met het 14e eeuwse Belfort en namen een kijkje in het stadhuis met rococo-interieur (bezoeken met gids). Uiteraard konden we hét icoon van Lier niet overslaan, de fameuze Zimmertoren op het Zimmerplein. De astrologische klok op de toren is een echte eyecatcher die mensen van ver komen bewonderen. De klok behoort tot de tien meest karakteristieke klokken in Europa! Je kunt de toren beklimmen en het mechanisme van binnen bekijken, wat ik zeker wel leuk vond om te doen. Met je entreekaartje kun je het naastgelegen Zimmerpaviljoen bezoeken die de Wonderklok herbergt.    

Begijnhof in Lier  

Voordat we aan een overheerlijk diner bij Zuster Agnes begonnen - we aten uitstekende asperge-garnaalkroketjes met een heerlijke Zuster Agnes limonade (cocktail), op basis van cointreau, wodka en een kruidenmix van het befaamde Lierse vlaaike - stond een bierproeverij gepland bij Café Refuge. Dit café is gevestigd in een pand dat vroeger tot de refuge van de abdij van Tongerlo behoorde. Vanaf het terras kijk je recht tegen de Zimmertoren aan, Lierser kan bijna niet. Een aardige dame stelde de verschillende Lierse bieren voor die we met veel ‘goesting’ proefden. Met elk nieuw biertje dat wij degusteerden werd de alchocolercentage opgeschroefd: eerst een Caves, dan den Strooien Hoed, Sint Gummares en tenslotte De liter van Pallieter. Ik adviseer dit niet op een lege maag te doen ;)

Ik heb mij uitstekend vermaakt in Lier en zou het zeker aanraden voor zowel een daguitstapje als een meerdaagse trip. Er is genoeg te doen in het stadje en de omgeving is prachtig om te fietsen en wandelen. Ik geef je graag nog enkele leuke tips mee:

- Bezoek de wekelijkse zaterdagmarkt op de Grote Markt.

-Ga naar één van de vele zomerevenementen, ook leuk met de kids.

- Bezoek tot 15 maart 2015 de boeiende expositie 'HOGE HORIZON, Bruegelland vroeg 21ste eeuw' over de invloed Pieter Bruegel de Oude op de schilderkunst in Vlaanderen.    

- In 2015 vindt de 25-jaarlijkse ommegang van de reuzen plaats tijdens de Sint-Gummarusfeesten. In afwachting hiervan is er een expositie in het Timmermans-Opsomermuseum over de geschiedenis van de processies en stoeten. Je ziet hier ook enkele van de in totaal 21 reuzen van Lier.

-Proef van de overtreffelijke Lierse specialiteiten als de Lierse Vlaaikes, verkrijgbaar bij o.a. Hendrickx: Antwerpsestraat 130, Kesselaers: Lisperstraat 118, Steenackers: Antwerpsesteeg 150.

-Bourgondisch fietsen Cycling Dinner Lier – een lekkere culinaire fietstour vanuit Lier naar Mechelen of Schilde en terug. Je fietst circa 50 of 62 km met pitstops bij verschillende eetgelegenheden voor ontbijt, lunch, soep en diner voor € 35.

-Overnachtingstip: Aldhem Zimmerhof, gelegen in een prachtig historisch pand. Website: www.zimmerhof.be 

Bekijk meer foto's van Lier op mijn fotopagina.

Wil je meer artikels van mijn tripjes in Vlaanderen lezen? Klik dan hier of lees mijn persoonlijke blog www.orangespots.nl.