cimg6637.jpg

‘Pallieteren’

Bourgondisch genieten...

Ik pallieter, Jij pallietert, Wij pallieteren…

Niet lang geleden heb ik flink gepallieterd in de Provincie Antwerpen. Voor mij als Pallieter hield dat in:

Met de routedokter van de knooppuntenroutes naar whiskystokerij De Molenberg rijden. Hij kon ons dus van alles over de routes vertellen. Het was een gezellige rit waarbij we aan het eind onszelf bijna hebben buitengesloten. Inventiviteit bevrijdde ons en we konden beginnen aan de rondleiding van marketingverantwoordelijke Els Van Itterbeeck in de whiskystokerij. De stokerij hoort bij brouwerij het Anker in Mechelen. Nog volop in ontwikkeling is deze site om straks als bezoekerscentrum groepen te kunnen voorzien van informatie rond dit hof en zijn whisky. 

Een stadswandeling met gids in Lier met een Liers Vlaaike in den hand. Door het oude centrum van Lier, het mooie begijhof, langs de Begijnhofkerk, het stadhuis, de Zimmertoren en de stadspoort. In Café Refuge hebben we een Lierse bierproeverij gehouden van een aantal bieren: Caves, den Strooien Hoed, Sint Gummares, en een echt Pallieterbier: De liter van Pallieter. Deze zijn op menig terrasje in Lier te degusteren. En dan de dag afsluiten met heerlijke asperge-garnalenkroketten op het terras van Zuster Agnes.

Trappend langs de Rupel en de Nete, het leven overpeinzend, richting Westmalle. Daar hebben we in het café heerlijk Westmalle kaaskroketjes gegeten en geproefd van Westmalle half om half. De brouwerij zelf is vrij gesloten en industrieel. We vervolgden onze tocht door het groen en langs de Trapistinnen naar Braschaat en Kapellen waar we logeerden in B&B’t Koeckenhuys, een oud wachterhuis van een park. Vriendelijk werden we ontvangen en konden ons te ruste leggen in de gezellige kamertjes met uitzicht op de bloeiende tuin.

En tenslotte op de fiets langs de knooppunten langs de Kalmthoutse Heide, een bezoek aan het arboretum en door richting Essen langs lichtglooiende velden en akkers. En zo pallieterde ik, als Pallieter, door het Pallieter land. Geheel niet onprettig!