imag0215.jpg

‘Oostende: cultuur en culinair genieten aan zee’

Natalie Siereveld

Tentoonstelling De Zee

Als stad aan zee is Oostende de perfecte plek om een weekend of midweek door te brengen, ook in de winter. Zowel lekkerbekken als cultuurliefhebbers en shopliefhebbers komen hier aan hun trekken.

Ik besloot onlangs om op citytrip naar Oostende te gaan en de tentoonstelling De Zee van wijlen curator Jan Hoet te bezoeken. Het thema van de tentoonstelling (kunstwerken geïnspireerd op de zee) sprak mij persoonlijk erg aan: ik houd van de zee! De tentoonstelling speelde zich dan ook af in een bijpassende context: in Mu.ZEE, een museum dicht bij de kust en op diverse locaties verspreid door Oostende, omringd door de zilte geur van de zee.

Nog tot en met 19 april kun je je laten inspireren door prachtige en diverse kunstwerken die de zee als thema dragen. Niet alleen de werken in Mu.ZEE zijn prachtig om te zien, ook is het interessant om op pad te gaan aan de hand van het speciaal ontworpen wandelboekje. Zo kom je in en langs locaties als een voormalig postkantoor, een visserskerkje, een hotel met zicht op zee en een voormalig filmtheater waar meer kunstwerken te vinden zijn. Ondertussen maak je een mooie strandwandeling langs de branding en stuit je op het kunstwerk van Kris Martin: een ijzeren frame in de vorm van het altaarstuk van Het Lam Gods die als het ware de zee omlijst. Of je loopt het brede boulevard af richting Thermae Palace en spot kunstwerken aan de muren van de Venetiaanse Gaanderijen.

Altar Martin © Arne Deboosere Toerisme Oostende

Cultuur in Oostende

De laatste jaren zijn er in Oostende veel leuke galeries geopend, aanschouw je kunst in openbare ruimte (Arne Quinze’s Rock Strangers), neem je een kijkje in het prachtige huis waar kunstenaar James Ensor woonde… Je kunt ook een concert bezoeken in de Kursaal of in cultuurcentrum De Grote Post.

Architectuurparels zijn er in overvloed, zoals de Venetiaanse Gaanderijen, de majestueuze Kursaal, de Koninklijke Stallingen en de Belle Epoque straten met prachtige panden die iets weg hebben van de architectuur in Parijs.

Heb je je dosis cultuur binnen, dan wachten de vele culinaire adresjes in Oostende je op: van visrestaurants tot patisserieën, de Vistrap waar je de verse vangst van de dag geëtaleerd ziet en je proeft van streekproducten in delicatessenwinkels en drinkt een kopje koffie in lunchrooms. Tip: kunst, koffie en gebak in Galerie Beausite met zicht op zee!

Expositie De Zee - Galerie Beausite

Tijdens mijn bezoek aan Oostende stond er een flinke storm, maar daardoor was het juist heerlijk om uit te waaien en de woeste zee op de achtergrond te zien. Op mooie zonnige dagen is het leuk om de ’t staketsel op te lopen waar je mooi uitzicht hebt over de zee en het strand. Ook kun je een leuke fietstocht uitstippelen rondom Oostende en het pondje nemen naar Fort Napoleon.

Tip voor kids! Van 14-2 tot 19-4 bezoek je de tentoonstelling van Bué The Warrior "Let It Be Playful" in Fort Napoleon: een speelse omgeving met graffiti, knutselen en leuke visuals. Kinderen kunnen zelf aan de slag en een deel uitmaken van de tentoonstelling door werken in te kleuren en te knutselen.

Als je tijd over hebt is het leuk om een wandeling te maken naar de verdwenen vissersnederzetting Walraversijde,een archeologische site waar enkele gereconstrueerde vissershuizen staan en de Duitse verdedigingslinie (Atlantikwall) met zestig bunkers, ondergrondse gangen en observatieposten in de duinen.

Hierbij nog enkele persoonlijke tips voor als je in Oostende bent

To eat:

De lekkerste visgerechten proef je o.a. bij: Restaurant Beluga (Kemmelbergstraat 33), www.belugaoostende.be of Bistro Mathilda (Leopold II-laan 1), www.bistromathilda.be


 

To drink:

Café den Artiest, een authentieke taverne met prachtig interieur, live muziek en je kunt er tot laat terecht voor lekkere grillgerechten.

www.artiest.be

Lafayette, een gezellige muziekbar waar je tot de late uurtjes een drankje kunt nuttigen (Langestraat 12). 

 

To sleep:

Hotel Bero op de Hofstraat 1a, www.hotelbero.com

 

Tentoonstelling De Zee – Salut D’Honeur Jan Hoet

Mu.ZEE

Romestraat 11

B-8400 Oostende

T + 32 (0) 59 50 81 18

www.muzee.be

Toeristische info: www.visitoostende.be