once-upon-a-castle_27.jpg

‘'Once upon a castle': duik in de geschiedenis van Gaasbeek!’

Helena De Brabandere

Voorzichtig worden de tuinkaarsen langs de dreef van het kasteel van Gaasbeek één voor één aangestoken. We wanen ons even kasteelheer en kasteeldame. Op het menu staat het nieuwe tijdelijke belevingsparcours/locatietheater ‘Once upon a castle’. We pauzeren eerst even op het terras en in het gezelschap van een groep trotse pauwen vergapen we ons aan het prachtige Bruegeliaanse landschap. Het kasteel ligt immers in een uitgebreid park van 49 hectare dat heel mooi is aangelegd. De directie van het kasteel gaat er prat op om op een hoogst originele manier hun kasteel voor het publiek open te stellen. Hier geen steriele interieurs en saaie tentoonstellingen! Zo werd inspiratie voor dit nieuwe locatietheater gezocht bij Wildworks, een Brits kunstenaarscollectief dat via performances en installaties de identiteit van een plek weer verbindt met de mensen die er wo(o)n(d)en.

Het geluid van de gong weerklinkt en we worden vriendelijk verzocht het kasteel binnen te treden. We krijgen een omslag mee waar een origineel getekend parcours en 4 kaarten insteken. Drie hiervan geven meer uitleg over de markante figuren die ooit het kasteel bewoonden. Deze kaarten helpen ons het parcours beter te begrijpen.

Nadat we de inhoud tot ons hebben genomen (we zullen tijdens het parcours af en toe nog eens moeten spieken), zijn we er helemaal klaar voor. We begeven ons naar een volgende kamer en weten het meteen: ‘Hier begint het!’ We komen ogen tekort en worden ondergedompeld in de turbulente geschiedenis van het kasteel en het niet alledaags allegaar van kasteelbewoners die met verhalen, performances, installaties, licht-, schaduw- en klankspel worden belicht. De diverse emoties van het verhaal worden nog versterkt door de collectie kostuumontwerpen van Tim Van Steenbergen en de speciale soundscape van Jeroen D’hoe. Helemaal onder de indruk verlieten we het kasteel.

Nog open tot 9 november 2014. Maandag gesloten.

Kasteel van Gaasbeek, Kasteelstraat 40, 1750 Gaasbeek. www.kasteelvangaasbeek.be