jc_midd_512_36__c__joris_casaer.jpg

‘Middelheim’

Een heerlijk plekje om te toeven...

Tussen het groen staan in het Middelheimmuseum de meest uiteenlopende creaties van verschillende materialen te schitteren in de zon. Het is heerlijk weer. Ik kan me de hele dag vermaken in het park. Dwalen over de paden langs bloeiende rododendrons, me hier en daar verwonderen over een fiets in de lucht, een computergestuurd bubbelend meertje, stoelen waar ik me van afvraag hoe ik daar eens op zal gaan zitten en talloze rondingen van vrouwen. Ik kan op een bankje dromen over de dag, of meekijken met de vele studenten van de kunstacademie die schetsen op het gazon. Wil ik me meer verdiepen in de kunst, dan is er een audiotoer mogelijk. Wil ik meer ontspannen dan kan ik ook gaan picknicken en languit in het gras liggen.

Het voorname karakter van de kasteeltuin is te voelen. De geschiedenis van Middelheim gaat terug tot 1342. Op de website lees ik het volgende:

Middeleeuwen. Het Middelheim is al oud. In 1342 schreef een onbekende schrijver iets op over 'een stede geheten Middelheim'. De oudste eigenaar die in de literatuur te traceren is, is Laureys Van Aerschot de Jonghe. Hij bezat het hof en de landerijen in 1399.

16de tot 19de eeuw. Vanaf de zestiende eeuw hadden vele gegoede Antwerpse families hun zomerresidentie in het Middelheim. Het kasteel werd in de achttiende eeuw omgebouwd in Lodewijk XVI-stijl, waarschijnlijk naar plannen van de Parijse architect Barnabé Guimard.

Openbaar park. In 1910 kocht het Stadsbestuur van Antwerpen het domein Middelheim om het te beschermen tegen eventuele verkaveling. Het Stadsbestuur zorgde ervoor dat het als park werd opengesteld voor het publiek en stelde delen van het terrein ter beschikking voor de oprichting van het Middelheimziekenhuis, de Universiteit Antwerpen en het Pastoraal en Theologisch Centrum.

Openluchtmuseum. In 1950 werd in het Middelheimpark, toen 20 hectare groot, voor het eerst een internationale beeldententoonstelling georganiseerd.

Het vernieuwde museum is net weer open!

Nog steeds is het Middelheim openbaar toegankelijk. Openbare ruimte, groen en kunst komen hier samen. Deze open benadering geeft mensen de mogelijkheid om op een makkelijke manier met kunst in aanraking te komen. Menig kind in Antwerpen heeft zo een culturele kennismaking kunnen maken.

Betrokkenen bij het tot stand komen van het vernieuwde museum zijn allemaal erg blij met het resultaat. Het is mooi te zien dat er zoveel enthousiasme is voor openbare, toegankelijke kunst voor een breed publiek en tevens op topniveau! Werken van grote namen als: Auguste Rodin, Henry Moore, Rik Wouters, Juan Munoz, Panamarenko, Chris Burden, Dan Graham zijn hier te bewonderen. In het vernieuwde museum zijn daar ook namen van gerenommeerde kunstenaars bijgekomen als Ai Weiwei, Roman Signer en Philippe Van Snick. Ook nieuw is het half open paviljoen van Robbrecht en Daem dat wordt ingehuldigd met de tentoonstelling van Thomas Schütte. 

Kortom een heerlijk plekje om te toeven...

Middelheimmuseum

Toerisme Antwerpen