Mechelen Kinderstad 1

‘Met de kids op citytrip in Mechelen - deel 1’

Natalie Siereveld

Laatst ben ik in Mechelen geweest, een charmant stadje dat tussen Antwerpen en Brussel ligt. Mechelen biedt al jaren heel wat leuks voor gezinnen. Denk aan het gezellige en compacte stadscentrum wat verkeersvrij is. Je hebt er ook het Speelgoedmuseum, Technopolis en dierenpark Planckendael die op loopafstand liggen. Vorig jaar kwamen daar nog enkele elementen bij. Om deze reden mag Mechelen zich terecht een ‘Kinderstad’ kan noemen. De stad pakt namelijk uit met nieuwigheden zoals zes speeltoestellen in de binnenstad. Ook biedt Mechelen welkomstpakketjes voor gezinnen en speciale arrangementen in hotels en horeca.

Ik heb voor jullie de leukste tips voor een gezinsuitstap in Mechelen op een rijtje gezet:


Ontdek het centrum van Mechelen met gidsjes voor gezinnen.

Aan de hand van kleurrijke gidsjes met coole speurtochten en spelletjes ontdek je de stad spelenderwijs. De gidsen verkrijg je in het toerisme kantoor. Onderweg stop je langs grappige speeltoestellen zoals een lichtgevend fontein en levensgrote houten poppen waarvan de lichaamsdelen mee bewegen.
Gidsjes: Mechelen stuurt je stappen (gidsje met 2 wandelroutes), Zin in Mechelen (Doe- en weetgids) en het 'Pretpakket'. Met het bonnenboekje van het pretpakket (€ 3 euro) kun je bij winkels en resto’s proeven van een ambachtelijk taartje, chocolaatjes, koekjes, een ijsje, enzovoorts. Ook krijg je korting op een vaarttocht en andere attracties.
> Meer info


Ontspannen eten in gezinsvriendelijke restaurants in Mechelen.

Als je met je kinderen op reis bent wil je genieten van een lekkere lunch of diner zonder al te veel gedoe. In Mechelen doen diverse horecazaken met een kindvriendelijk label extra veel inspanningen om het gezinnen zo goed mogelijk naar hun zin te maken. Zo stuitte ik in verschillende restaurants op een speelhoekje, kinderstoeltjes en kleurplaten. Ook niet onbelangrijk: een aangepast (gezond) menu voor de kinderen.

Leuke plekjes om te lunchen zijn bijvoorbeeld het burgerrestaurant Il Cardinale waar je zélf de ingrediënten op je hamburger mag kiezen. Het creatieve interieur maakt de sfeer gezellig en kinderen kunnen een mini-size burger bestellen: de ‘Baby Jezus’. Hoe tof is dat?!
Voor de lunch is het goed toeven in restaurant Sava waar je met het hele gezin aan lange tafels zit. Je eet er gevarieerde tapas (mhhh) in een familiale setting.
> Meer tips via dit lijstje. Waarvan gezinsvriendelijk: L’Artista, Intermezzo en De Cirque.


Beklim de Sint-Romboutstoren voor een prachtig uitzicht op Mechelen!

De toren van de Sint-Romboutskathedraal is wel 97 meter hoog. Sinds enkele jaren kan je deze beklimmen tot aan de top. Voor kinderen is het een avontuur om de trappen op te lopen. Je stopt telkens in de verschillende torenkamers. Hier leren de kids over de geschiedenis en functie van de toren. Als je geluk hebt kun er je de beiaardier zien en horen spelen.
De uurwerkkamer is voor mij persoonlijk een hoogtepunt; een prachtig mechanisme dat om het half uur in werking wordt gezet. Als beloning mag je op de top van de toren lopen, ook wel de ‘skywalk’ genoemd. Op een heldere dag kun je enerzijds de kathedraal van Antwerpen zien en anderzijds de bollen van het Atomium in Brussel. Cool!

Meer tips voor Mechelen met het gezin in deel 2 >

Lees meer over Mechelen Kinderstad: http://toerisme.mechelen.be/gezinnen

(Wandel)gidsjes verkrijgbaar bij infobalie Toerisme Mechelen (Hallestraat 2-4-6) of via kindvriendelijke hotels.
> Meer info