collectie.jpg

‘Jenever, voor vrouwen!’

Jenevermuseum Hasselt

Bij jenever dacht ik altijd aan wat oudere mannen die in een bruine kroeg een jenever dronken. Een jonge dan wel een oude….blijkt trouwens niets te maken te hebben met jong of oud. Voor 1900 gebruikte de jeneverstokers moutwijn en daarna meer graan. Dus het is een indicatie naar het oude productieproces of het nieuwe.

Niet zo lang geleden was ik in het Jenever Museum in Hasselt waar tal dit soort weetjes worden verteld. Het ambachtelijke destilleerproces van begin tot eind wordt op een visuele manier laten zien. Daarbij komt het verhaal van het stoken van Jenever in Hasselt aan de orde. Dit verhaal is te lezen op de website: www.jenevermuseum.be.

Het laatste onderdeel op de rondleiding door het museum is..... het proeflokaal, oftewel de jeneverbar. Het is een echte bar met een paar gasten, een barman/vrouw en de bezoekers uit het museum, een gemixed gezelschap met gezellige kout. Daar proef ik een Sint-Lambertusdrèpke: een heerlijke kruiden jenever met zwarte bessen. Mijn mede-dames-reizigers waren ook zeer te spreken over deze kruidige zoete drank. In talloze varianten zijn er zulke smaakvolle jenevers die uiteraard prima passen bij de vrouwen die wat zoeters willen drinken. Misschien wordt het wel een nieuwe hit. Vroeger dronk ik bij het uitgaan ook wel eens bessenjenever of bessenjus… drinkt de jeugd (uiteraard boven de 18) dat nog? Misschien is het tijd voor een retro jenever boost, maar dan wel de ambachtelijke versie! Of zoals ze in het museum zeggen: "Jenever drink je niet; jenever degusteer je…"

Op de vele mooie affiches die zijn te bezichtigen in het museum zaten vroeger ook zeker de dames aan de jenever, zoals je hier ziet. Wil je je vast inlezen en onderdompelen in deze nieuwe jenevertrend, dan is een bezoek aan het Nationaal jenever museum Hasselt een goede start.

www.jenevermuseum.be
www.toerisme.hasselt.be