222_800-600.jpg

‘In Flanders Fields Museum: vernieuwd!’

Opdat men de oorlog nooit zou vergeten...

Elke dag staan er honderden mensen onder de Menenpoort in Ieper om de gevallenen van de Eerste Wereldoorlog te herdenken. Elke dag zijn er twee personen uit een schoolklas, een nabestaande of iemand uit het leger die een krans leggen. Elke dag herdenken.

Voor iemand als ik uit Nederland, waar de Eerste Wereldoorlog maar een klein onderwerp vormde tijdens de geschiedenislessen is het fascinerend en ook ontroerend om te zien dat de mensen die in zo’n grote massa streden aan het front nog lang niet vergeten zijn. In en om Ieper is de wereldoorlog nog overal in het landschap zichtbaar. De gemeente wil - mede met het oog op de herdenking van 100 jaar in 2014 - het landschap nog verder duiden. Poelen in het bos blijken kraters van mijnen te zijn. Bunkers verrijzen tussen het gras en het front met netwerken van loopgraven worden hier en daar weer ingetekend. Met behulp van oude en nieuwe luchtfoto’s wordt het gebied gereconstrueerd. Uiteraard een duidelijker bewijs van de gruwelen die zich hebben afgespeeld zijn de talloze begraafplaatsen. Sommige kleine verscholen achter een rij tuinen en sommige als enorme monumenten in het landschap.

Luisteren naar persoonlijke verhalen

Al deze overblijfselen en nog veel meer komen in het museum In Flanders Fields aan bod. Met name het persoonlijke verhaal komt weer tot leven. Met een digitale RFID armband kan je inloggen met wat persoonlijke gegevens. Dan komt er een unieke set van 4 ontmoetingen uit, waarbij één uit je eigen regio. Daarnaast rekent de computer ook drie hele andere ontmoetingen uit. In de toekomst is het waarschijnlijk ook mogelijk om de verhalen van de personen die je volgt ook verder te kunnen traceren. Zo kan je iemands graf vinden of kijken waar aan het front iemand is gesneuveld en aan welke verwondingen. Bij de begraafplaats Lijssenthoek is de onderzoeker Annemie Morisse bezig de namen en verhalen te achterhalen van allen die daar liggen. Is het niet bijzonder dat nu na 100 jaar nog steeds mensen een naam en verhaal wordt terug gegeven? De verhalen zijn voor wetenschappelijk onderzoek, maar daarnaast kunnen ze in de toekomst worden gebruikt om de verhalen uit het IFF museum aan te vullen.

Via de meest moderne technologie, zoals digitale kaarten die over elkaar kunnen worden gelegd en acteurs die het verhaal van iemand uit de oorlog vertellen in een film, leef je in de geschiedenis. De muziek geeft een extra gevoel aan de beleving. Veel voorwerpen komen uit persoonlijke bezittingen. Elke week krijgt het museum wel ongeveer drie schenkingen! Ook is er altijd een historicus in het gebouw om bezoekers te helpen hun persoonlijke vragen te beantwoorden. De medewerkers van het museum komen vaak uit het gebied en vertellen in feite hun eigen geschiedenis.

Grote impact, ook na 100 jaar

Het grote museum in de oude Lakenhal staat prominent in het midden van de stad. Ook wat dit betreft kun je er niet om heen. Ik vraag me af in hoeverre de mensen in dit gebied nog bezig zijn met de oorlog. Niet alleen de Menenpoort en het grote museum staan in het dagelijks leven, maar ook veel mensen zijn nakomelingen van de slachtoffers van de oorlog. Velen werken als onderzoeker of als gids in een van de opengestelde informatiepunten. Daarnaast worden zij dagelijks geconfronteerd met de vele buitenlanders die naar dit gebied komen om het graf van hun opa te zoeken en stil te staan bij wat er is gebeurd. Waarschijnlijk is niet iedereen elke dag bezig met de oorlog, maar het is toch wel opmerkelijk om te zien wat een impact de oorlog na 100 nog steeds heeft op de mensen, hun leefomgeving en het landschap.

Het museum is vernieuwd en pas open!

Zie de volgende websites voor meer informatie:

Website In Flanders Fields Museum

Website Lijssenthoek

Website Toerisme Ieper


Website Toerisme Poperingen