anna_haven_2.jpg

‘Historium Brugge: waan je in de middeleeuwen’

Natalie Siereveld

Welkom in Brugge, een stad vol historie..

Mijn Amerikaanse vriendin uit Nashville is laatst voor het eerst in Brugge geweest. Er ging een wereld voor haar open: nog nooit had ze door zo'n oude stad gewandeld, met zoveel prachtige historische gebouwen, en wat vond ze de geuren van wafels, chocolade en frieten toch heerlijk. Ik denk dat een stad als Brugge voor Amerikanen bijna te vergelijken is met een attractie waar je doorheen wandelt, met het grootste verschil dat het niet 'gemaakt' is. Mijn vriendin vroeg zich af hoe Brugge er in de middeleeuwen uit zou hebben gezien: 'waarschijnlijk is het Brugge van nu niet veel anders.' Op deze vraag kan ik haar nu een antwoord geven. Of ze kan het zelf ervaren als ze weer in Brugge is, in de pas geopende belevingsattractie HISTORIUM BRUGGE. Hier word je teruggeflitst in de tijd en waan je je in Brugge anno 1435 om precies te zijn. 

Zeven themazalen, elk een belevenis op zich..

Ikzelf was dus ook erg benieuwd hoe Brugge eruit zou hebben gezien in de middeleeuwen. Wie liepen er op straat, welke kleding droegen de mensen en waar hield men zich allemaal mee bezig in die tijd? Het leuke en unieke van HISTORIUM BRUGGE is dat je lopend door een mooi monumentaal pand, via allerlei zintuigen, het middeleeuwse Brugge ervaart. Je bezoekt zeven themazalen en krijgt een verhaal te horen via een audioguide, dat tot leven komt aan de hand van film, muziek, decor, geuren en diverse speciale effecten. Wil je je meer verdiepen in het verhaal en feiten weten over het Brugge van toen, dan kun je in de Aftershow terecht, een zaal met prachtig uitzicht op de Markt. Voor de liefhebbers van bier is er de mogelijkheid om in hetzelfde pand een 'Duveltje' te proeven in het Grand Beer Café Duvelorium. Chocolade (in het thema van HISTORIUM) proef je in de Chocolaterie op de begane grond. Leuk als souvenirtje voor thuis of om meteen van te genieten.

Genieten in Brugge

Na een bezoek aan het Historium bekijk je Brugge op een andere manier, zeker als je aaneensluitend de Historium wandeling doet met een gids. Het Historium is dan ook een goed startpunt voor een bezoek aan Brugge (in hetzelfde pand vind je een nieuwe vestiging van Toerisme Brugge). Wil je op cultureel gebied iets leuks doen in de stad, dan zijn er tal van mogelijkheden zoals een bezoekje brengen aan het Groeningemuseum met kunstwerken van onder andere de bekende 'Vlaamse primitieven'. Met de Brugge Citycard heb je toegang tot nagenoeg alle musea, van Chocostory (chocolademuseum) tot aan het Diamantmuseum, of je kunt een leuk boottochtje maken om de stad vanuit een ander perspectief te zien. 

Brugge staat in Vlaanderen bekend als gastronomische stad. Er is een groot culinair aanbod, van sterrenrestaurants tot aan knusse en smakelijke eetcafeetjes. Laatst was ik in Bierbrasserie Cambrinus op de Philipstockstraat, een aanrader als je wilt lunchen of een lokaal biertje wilt proeven in een goede ambiance. Tot 28 februari 2013 kun je overigens in diverse restaurants in Brugge een gastronomische eengerechtslunch proeven bereid met streekproducten. Een heerlijke winterlunch voor een betaalbare prijs. 

Je bent vast benieuwd geraakt naar de nieuwe belevingsattractie HISTORIUM. Je komt er meer te weten op www.historium.be. Toerisme Brugge heeft onlangs haar website vernieuwd. Op www.visitbruges.be vind je alle toeristische informatie over Brugge.