fotor floralien 3.jpg

‘Gent bedekt met bloemen’

Gent staat bekend als een van de hipste steden in Vlaanderen. Als studentenstad en broedplaats voor talent bruist de stad dag en nacht. Naast een brede waaier aan festivals, concerten, enz. heeft Gent ook enkele evenementen die een beetje uit de boot springen. Een voorbeeld is Floraliën Gent. Onlangs kreeg ik de kans om dit bloemenfestival te verkennen en dat is me verrassend goed bevallen.

Betalen om te kijken naar bloemen en planten: het is voor velen een onbekende nichemarkt. Maar Floraliën Gent is zo veel meer dan gewoon bloemen. Hier wordt het groene met kunst verweven. Als resultaat heb je een mix tussen een bloemen- en kunstenfestival en boordevol inspiratie voor jezelf. Florale creaties, inspiratietuinen en kunstinstallaties vullen elkaar aan.

Eerst wat geschiedenis

Floraliën Gent bestaat sinds 1809 en met organisator de Koninklijke Maatschappij voor Landbouw- en Plantkunde van Gent. Het festival vond elke vijf jaar plaats en groeide met iedere editie. Doorheen de jaren vormden diverse locaties het decor van het festival en in 2016 vonden de Floraliën na 35 jaar afwezigheid weer plaats in het centrum.

Het bloemenfestival begon in het centrum en je kan zeggen dat Floraliën dit jaar weer ‘Back to the Roots’ ging. Men blies het festival nieuw leven in en bij een nieuwe locatie hoort een nieuw concept. De volgende editie zal weer plaatsvinden in 2020, wat betekent dat Floraliën Gent evolueert naar een vierjaarlijks festival.

Tijd voor het echte bloemenspektakel

Voor deze editie van Floraliën Gent werden vier sites in het kunstenkwartier volledig omgetoverd in groene landschappen. 10 dagen lang konden liefhebbers hun ogen uitkijken bij de Bijlokesite, Leopoldskazerne, Sint-Pietersplein en Citadelpark. Elk van de sites had een. Gastland van de Floraliën dit jaar was Japan. Dit jaar was dan ook een Floraliën met een Japanse invalshoek.

Bijloke – East meets West

De eerste site was meteen de site van gastland Japan. Zowel buiten als binnen kwam het florale thema naar boven. Binnen kom je terecht in een wereld vol Japanse invloeden. Er was een meditatietuin, bonsaibomen, bloesems en ga zo maar verder. Kleine creaties werden afgewisseld door grote ‘bloemschikwerken’. In een ander deel hingen gigantische foto’s van getatoeëerde mannen, figuren die je niet direct associeert met planten. Elk van de mannen had zijn eigen bloemencreatie en meditatiespreuk. Zo zie je maar dat niet alleen vrouwen van bloemen houden.

Men trok het floraliënthema helemaal door tot in het bijhorende café waar je florale gerechten kon eten in een complementair decor.

Leopoldskazerne – Bomen en de stad

Deze site behoort tot een van mijn persoonlijke hoogtepunten. De Leopoldskazerne is normaal gesloten voor het publiek, maar ter gelegenheid van de Floraliën was het binnenplein volledig ingericht met bloemencreaties. Alles draaide rond groen in de stad. Er waren heuveltjes met bloemen en planten, grote bewegende dieren, verticale tuinen en serres met florale kunstwerken. Het geheel had een sprookjesachtige sfeer en door de lampen die overal hingen, had je het gevoel op een klein stadsfestival te zijn.

Een leuk weetje was dat iedereen zijn bloemenhoroscoop kon bekijken. Als je geboren bent in het tweede deel van februari ben je net zoals ik een Den.

Sint-Pietersplein – Verleden en toekomst

De derde site was het Sint-Pietersplein en –abdij. Op het plein zelf wandelde je door grote tenten, vol met bloemen- en plantencreaties die verwerkt zijn op een kunstige manier. In een van de tenten stond er een houten maquette van de stad Gent. Grenzend aan het plein was er een champagnebar waar elke bezoeker kon genieten van een glaasje. De topper van deze site was de reusachtige bloemenluster in de abdij. De lichten die op het kunstwerk schenen, veranderden regelmatig van kleur. De rest van de abdij was eveneens versierd met bloemen en planten.

Citadelpark – Een feest voor alle zintuigen

De afsluiter was het Citadelpark met de Floraliënhal. In deze gigantische hal kwamen alle elementen van het bloemenfestival bij mekaar. Grote perken bedekt met groen, kleine wegen en verborgen plekjes vulden de hele ruimte. Wil je heel veel bloemen zien op een enkele plek? Dan is dit de hal voor jou!

Naar mijn gevoel waren er meerdere hoogtepunten maar op de echte topper van Floraliën Gent 2016 moet je helemaal tot het einde wachten. Naast de Floraliënhal was er namelijk een kleinere ruimte. Men had deze ruimte helemaal ingericht ter herdenking van WOI, ook wel ‘Grote Oorlog’ genoemd in Vlaanderen, en was verduisterd. Gekleurde lichten schenen op bloemen of planten die verwezen naar De Oorlog. Water vloeide zachtjes langs weggetjes en af en toe werd het mistig. Al deze elementen, met bijpassende muziek, gaven een apart gevoel dat ik niet kan beschrijven. Je wordt er helemaal stil van.

Wat nu?

Helaas duurt Floraliën Gent maar tien dagen. Men werkt met bloemen en planten die verwelken nu eenmaal. Hierna is het even vier jaar wachten tot een nieuwe Floraliën. Kort samengevat: Ik vond Floraliën Gent 2016 onverwacht mooi en kijk uit naar de volgende editie in 2020.