Gent Lichtfestival header 2

‘Gent baadt in licht en design’

Natalie Siereveld
Gent

Lichtfestival 2018
Het stond al jaren op mijn verlanglijst om een keer het beroemde Lichtfestival in Gent mee te maken. Ik had afgelopen jaren vele mooie foto’s en video’s voorbij zien komen van de meest artistieke projecten verspreid over de stad. Denk aan lichtkunst geprojecteerd op de mooiste historische bouwwerken van Gent. De architectuur in Gent an sich is al een plaatje, laat staan als kunstenaars er hypermoderne 3D-mapping en lichtkunst en videobeelden op projecteren. Eind januari 2018 was het zover, ik mocht twee avonden meelopen met het parcours van het Lichtfestival. Het was absoluut de moeite waard! In dit blog neem ik je mee langs mijn favoriete kunstwerken in de stad. Bovendien vertel ik waarom je ook buiten het Lichtfestival om (driejaarlijks festival) van lichtkunst in Gent kunt genieten.

Time paradox bij het Sint-Pietersplein, een driedimensionale reis door de tijd in Gent... (voorbeeld van D mapping). 

 

 

Als je het plattegrondje van het Lichtfestival Gent open slaat, zie je al veelbelovende foto's van de kunstwerken die je kunt bezoeken. Het gehele parcours telt wel 36 lichtkunstwerken. De wandeling brengt je zowel in het hart van het centrum alsook op locaties waar je als toerist niet zo gauw komt. Een leuke manier om de stad en nieuwe plekjes te ontdekken dus! Aangezien het zo'n groot parcours was besloot ik om hier twee avonden voor uit te trekken. Ik had het voorrecht om op de dag voor de opening (preview) al een groot deel van de werken te zien en een aantal (licht)kunstenaars te spreken. Zo bewonderde ik enkele werken die zich in het gebied rond de Sint-Baafskathedraal bevonden, maar ook gingen we richting de Baudelokaai buiten het stadshart of de wijk Zuid waar je de Sint-Pietersabdij bewondert. Deze werken behoorden zoals tot mijn favorieten! 

Museum of the Moon door Luke Jerram - De zwevende reproductie van de maan had een diameter van wel 7 meter en hing op een prachtige plek tussen bijzondere Gentse architectuur.
Supercube door Stéphane Masson - Op de Kalvermarkt trof ik een reuzekubus aan met daarin 448 glazen potten op elkaar gestapeld. Van dichtbij zag je dat er achter elk glas een miniatuurvideootje werd afgespeeld, van dansers tot lachende kinderen en andere grappige acts.
Keys of light door Mr. Beam - Een heel gaaf concept waarbij de regie in handen van het publiek lag. Zodra iemand op de piano speelde werden delen van de omliggende gevels verlicht op de maat van de muziek. Het was wel zo handig als iemand werkelijk goed en snel piano speelt voor een extra speels effect!
You are here... elsewhere door Matthieu Tercieux - Op het Studentenplein stuitte ik op een interactieve audiovisuele wereld, zowel onder mijn voeten als op een projectie op de muur. 
Forgotten door Create - De draak van Gent werd op een gigantisch gebouw geprojecteerd en op het hoogtepunt spuwde de draak (echt!) vuur. 
Geluksvogels door Leefschool De Oogappel - Een heel lieflijk kunstwerk aan de Nederpolder. De kinderen van de lokale school maakten een totaalproject met verlichte vogels van gerecyceld materiaal samen met vormgeefster Sibylle Debusseré en beeldend kunstenaar Martin Hoevenaar.
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lichtplan Gent 

Tijdens het Lichtfestival vormde het Lichtplan van Gent het perfecte decor. Want wist je dat Gent niet alleen tijdens het Lichtfestival  in licht baadt? Begin 2000 werd de bekende lichtontwerper Roland Jéol gevraagd om een concept voor Gent te bedenken waarbij de stad s' avonds mooi en duurzaam verlicht zou worden. En dat is perfect gelukt! Zodra het donker wordt schieten duizenden lampen en spots aan in de binnenstad, ook wel het Gentse Lichtplan genoemd. Het is geen mengelmoes van stijlen maar eerder een harmonie van licht verspreid over diverse (historische) gebouwen. Deze zorgt voor veel sfeer en accenten als e s'avonds door Gent wandelt. Het Lichtplan won in 2004 de Internationale City-People-Light Award en in de Michelin-reisgids kreeg het plan 3 sterren! Dus treur niet als je het lichtfestival hebt gemist, je kunt het hele jaar door genieten van een prachtig verlicht Gent! En reken maar dat je daarmee kunt uitpakken op instagram :) 

Meer over het lichtplan en route >

 

Design museum Gent - Hello Robot 

Een leuke aanvulling op een bezoek aan Gent tijdens (maar ook ná) het Lichtfestival is de expo Hello Robot in het Design museum. Tot 15 april 2018 waan je je in de wereld van robotica en leer je meer over de impact van robots op de mens gedurende de jaren heen. Ook worden er toekomstscenario's weergegeven. Het mooie aan deze expo is niet enkel het leerzame apsect (een leuke expo voor kinderen én volwassenen!), maar ook dat de decors in combinatie met objecten visueel heel aantrekkelijk zijn. Het vindt niet voor niets in het designmuseum plaats! En... je kunt de échte R2D2 uit Star Wars zien! Verder vond ik de lichtinstallatie van de Canadese architect Philip Beesly waanzinnig mooi en knap in elkaar gezet. De installatie leek op een kristallen wilg die op beweging reageerde. Kortom, haast je naar het Design museum!

Meer info: www.designmuseumgent.be 

Alle informatie over Gent en tips via www.visitgent.be