p1100653.jpg

‘Fietsen via Maria en de knooppunten’

Mooi fietsen in Vlaanderen betekent knooppunten volgen. Niet stiekem afwijken want voor je het weet zit je op de grote weg of in industriegebied. Dus niet even de weg afsnijden of denken het beter te weten. De knooppunten weten het altijd beter en leiden je langs de mooiste weggetjes door Vlaanderen. Soms een stukje door het bos, dan weer langs akkers en fruitgaarden en niet te vergeten Maria.

Vele kruispunten hebben een prachtig klein bezinningsplekje in de vorm van een Mariakapelletje of slechts een beeld met een fijn bankje erbij. Je kan hier even bezinnen over het leven. Welke paden gegaan en welke te kiezen. Maar ook praktisch reuze handig. Even rustig de kaart erbij en kijken welk knooppunt nu te volgen. Elk kruispunt geeft keuzes en mogelijkheden.

Maar welke kant je ook kiest gelukkig reist Maria met je mee en kom je haar overal weer tegen. De heilige Barbara is de beschermheilige van de mijnwerkers, daarom vind je in Limburg tevens veel heilige beelden van haar. In Genk is er ook een kerk aan haar gewijd. En dan komen we zo via de mijnen weer bij de knooppunten. Namelijk het idee van de knooppunten komt uit het mijnenstelsel. Hier werd het gangennetwerk in kaart gebracht en navigeerbaar door middel van de nummers. Via de nummers kon je altijd je bestemming vinden. Met de heilige Maria aan onze zijde vinden ook wij onze bestemming boven de aarde op de fiets.