c00000039673-voor.jpg

‘Feest voor Tom Poes!’

Fan van het eerste uur...

Er werd mij laatst gevraagd of ik Marten Toonder en Heer Bommel ken. Natuurlijk ken ik deze heerschappen, maar tot mijn spijt moet ik bekennen dat ik nog nooit iets van Marten Toonder heb gelezen. Ik ken de tekeningen en de namen die overal opduiken. Maar ineens herinner ik mij dat mijn vader aan de keukentafel Heer Bommel en Tom Poes reciteerde...

Na navraag blijkt hij een fan van het eerste uur! Hij heeft in zijn kindertijd de strips uit de krant stukgelezen, uitgeknipt en nog steeds liggen deze ergens bij mijn ouders op zolder! Soms tijdens het avondeten worden de beelden uit zijn hoofd voorgedragen. De figuren komen tot leven en weer moet hij lachen. Hij kan nog steeds genieten van de grappen, de tegenstelling tussen Bommel, de Heer die er een rommeltje van maakt en Tom Poes, de slimme kat die alles oplost. Al heeft Heer Bommel een jasje aan en lijkt hij een echte heer, dat maakt hem nog geen groot licht. De bescheiden Tom Poes is het ware brein.

Voor alle Tom Poes-nostalgici onder ons

Waarom blijven de verhalen zo lang voortleven? Wat is precies de humor? Ik ben nu echt nieuwsgierig, zeker in dit feestjaar van Marten Toonder (de geestelijke vader van Tom Poes en Bommel zou  in 2012 100 jaar geworden zijn!). Dus op naar de boekwinkel om zelf eens kennis te maken met de ware Heer Bommel en Tom Poes - er is een speciaal nieuw nummer uit. En om dan echt een kenner te worden wellicht de musical De nieuwe IJstijd bekijken en vervolgens de tentoonstelling 100 jaar Marten Toonder, Een beer en heer van stand in het stripmuseum in Brussel. Een aanrader voor alle Tom Poes-nostalgici onder onze lezers. Ben jij zo iemand? Laat het me weten! Hieronder alvast een filmpje uit de oude doos...