Stoofvlees

‘Een Vlaamse klassieker: stoofvlees met frieten’

Vraag aan 10 kennissen welk gerecht ze ‘typisch Vlaams’ noemen: je kan er zeker van zijn dat de meerderheid ‘Stoofvlees met Frieten’ antwoordt.

Stoofvlees dus ... voor mijn Nederlandse vrienden: in bruin bier gegaarde runderlappen. 

Zonder twijfel één van mijn Vlaamse lievelingsgerechten. Heerlijk in de winter, maar ook in de zomer sla ik het niet af. 
En inderdaad, mijn recept is met bier. Toen ik in Nederland woonde koos ik een donkere Hertog Jan, maar als je de kans hebt om een echt Vlaams streekbier te gebruiken (zoals een donkere Leffe): gewoon doen! 

Na het bier ga je richting slager voor het vlees. Dat was wel even moeilijk kiezen! Daar sta je dan bij Dirk van den Broeck, en je ken het verschil niet tussen een sukadelap of een runderriblap of draadjesvlees of … moeilijk dat Nederlands! In stukjes gesneden sukadelappen vond ik het uiteindelijk het lekkerste.

Hieronder vind je het basisrecept dat ik altijd gebruik, recht uit “Ons Kookboek”: dé Vlaamse kookbijbel. Ik kreeg ‘m van mijn moeder, die hem op haar beurt weer kreeg van haar moeder Samen hebben we dus de versies 1957, 1979 en 1998!

Ingrediënten voor vier personen

 • 1,3 kg rundsstoofvlees in vierkantjes van 2,5 cm gesneden
 • 4 eetlepels boter
 • zout en versgemalen zwarte peper
 • 2 middelgrote witte uien in ringen gesneden
 • 3 eetlepels bloem
 • een liter runderbouillon (of wat extra van de kruiden toevoegen die hieronder zijn vermeld)
 • 1 flesje donkerbruin bier van 375 ml 
 • 4 takjes verse tijm
 • 2 laurierblaadjes
 • 1 eetlepel mosterd gesmeerd op 1 snede wit brood
 • 1 eetlepel bruine suiker 

Bereidingswijze

Dep het rundvlees droog met keukenpapier en bestrooi rijkelijk met zout en peper.

Neem een pot met dikke bodem en verwarm hierin 2 eetlepels boter op een middelhoog vuur. Bedek de bodem met stukken vlees en laat ze aan elke kant ongeveer 3 minuten bruinen zonder te roeren.

Als het vlees gebruind is, haal je het uit de pot (leg apart op een bord) en begin je opnieuw met de rest van het vlees. Voeg 2 eetlepels boter toe, zet het vuur lager en voeg de uien toe met 1/2 theelepel zout. Laat een kwartiertje bruinen. Voeg de bloem toe en roer tot de uien gelijkmatig bedekt zijn en de bloem lichtbruin kleurt in ongeveer 2 minuten.

Roer de bouillon in de pot, schraap het aanbaksel op de bodem los en voeg bier, tijm, laurier en het gebruinde vlees met de vrijgekomen jus toe. Zet het vuur hoger en breng aan de kook.

Zet het vuur lager, leg de boterham(men) met mosterd (mosterdkant naar omlaag) op het vlees, doe een deksel half over de pot en laat 2 tot 3 uur sudderen tot het stoofvlees met een vork gevoeld gaar is. Langer sudderen kan ook als je de saus dikker wil. Roer zo nu en dan over de bodem, om te voorkomen dat er iets aan de bodem begint te plakken.

Een half uur voor het einde van de kooktijd (na anderhalf uur sudderen) proef je en breng indien nodig verder op smaak met peper en zout. (Voeg eventueel wat suiker toe). Laat verder sudderen.

Verwijder de tijm en laurier en serveer met lekkere frietjes! Uiteraard geen wijn hierbij, maar kies voor hetzelfde biertje dat je hebt gebruikt voor de saus.

Wat is jouw recept voor het perfecte stoofvlees? Laat het ons weten!