dsc03903.jpg

‘Een gezellig weekendje Brugge’

Natalie Siereveld

Door gastblogger: Caro Cools bornonaplane.wordpress.com

Inmiddels ben ik al twee keer in het Venetië van het noorden geweest: Brugge. Gebouwen die begroeid zijn met klimop en fonkelen in de zon doen romantisch aan, met een boot over het kalme water onder bruggen door varen en chocoladewinkels bezoeken. Samen over de oude bruggetjes slenteren over de grachten en iets warms drinken bij ‘t Walnutje (Walplein 3-5, voor heerlijke slagroom op je chocolademelk of een grote mok thee). Je krijgt echt een vakantiegevoel terwijl Brugge helemaal niet ver weg is en ontzettend makkelijk te bereiken is per trein en auto. Als je een weekendje Brugge gaat doen, mag je de volgende dingen zeker niet overslaan.

Het chocolade museum

Naast het Venetië van het noorden wordt Brugge ook wel de stad van de chocolade genoemd en dat is overal aan te merken. Neem een kijkje achter de schermen van het chocolade ritueel. Kom erachter waar cacaobonen vandaan komen en hoe deze uiteindelijk een reep chocola worden zoals wij die kennen. Het hoogtepunt is dat je chocola mag proeven. Vers bereid, gegoten in zijn vorm en zelfs nog een beetje warm als het stuk op je tong smelt. Choco-Story, Het Chocolatdemuseum is alle dagen van 10.00 tot 17.00 uur open en is voor volwassenen €8,00. Gelegen aan de Wijnzakstraat 2.

Chocolade winkels

Dominique Persoone is een ontzettend bekende chocolatier en hij heeft een winkel in Brugge: The Chocolate Line. Deze is zeker een bezoekje waard. Exotische smaken vind je hier, maar ook een chocolade lippenstift en zelfs chocola om te snuiven! De etalage zelf ziet er absoluut uit om opgegeten te worden en met een beetje pech sta je al in de rij om de winkel binnen te komen. The Chocolat Line is te vinden op het Simon Stevinplein 19.

Natuurlijk is dit niet de enige chocolade winkel hier, op elke straathoek zit er bijna een. Allemaal zeker de moeite waard om even bij binnen te gluren;) In chocolade gedoopte walnoten, met chocolade besprenkelde vruchten, blokjes chocola met speculaas smaak voor in de melk en zo kan je een hele lange lijst maken van alles wat te koop is.

Varen op de reien en gevels bezichtigen

Oude trapgevels en grote zwanen zie je tijdens de boottocht van circa 30 minuten door Brugge. Je vaart onder andere langs het bekende Begijnhof, langs het Oud Sint-Jans-Hospitaal en langs de Belfort. Je leert Brugge vanaf een heel ander perspectief kennen en wanneer het zonnetje schijnt, is het absoluut genieten op de boot.

Prinselijk Begijnhof Ten Wijngaerde

Loop door de grote poorten heen en je komt terecht in een oase van rust. Kleine huisjes waar vroeger arme vrouwen woonde zijn rondom een stuk land gebouwd. Het doet sprookjesachtig aan en door de stilte kan alles goed op je inwerken. Dit Begijnhof staat op de UNESCO Wereld erfgoedlijst en het is duidelijk waarom! Het Begijnhof is elke dag geopend tot 18.30 uur en alleen het laatste huisje is te bezoeken. In het Begijnhuisje zie je hoe de Begijnen vroeger leefden. Kanten spulletjes en kleine kamers zijn hier van binnen te zien. Let wel even erop dat deze onregelmatige openingstijden hanteert! Begijnhof 30.

Historium

Wil je meer weten over de geschiedenis van Brugge? Dan is het Historium zeker de moeite waard. Aan de hand van een audiogids die een liefdesverhaal vertelt van honderden jaren geleden word je meegenomen naar het oude Brugge van de vijftiende eeuw. Je loopt van kamer naar kamer en wordt zo meegenomen langs alle scènes van het liefdesverhaal en langs allerlei plekken van het historische Brugge. Historium ligt op de Markt 1 en is dagelijks geopend van 10.00 tot 18.00. Entree: €12,50

Het Huidenvettersplein

Een klein, oud pleintje gelegen aan het water naast een van de opstap plekken van de rondvaartboot. Vroeger was het dé ontmoetingsplek voor leerlooiers en huidenvetters. Hun ambachtshuizen staan er nog steeds en aan de gevels kun je de oude borden nog zien hangen. Leuk om even doorheen te lopen of een hapje te eten in een van de restaurantjes die er nu gevestigd zitten.

Vlaamse frieten

Natuurlijk kunnen de echte Vlaamse frieten niet ontbreken tijdens een citytrip Brugge. Haal ze in een echte frietkot en geniet ervan terwijl je op een bankje over het water uitkijkt. Rondom de Belforttoren vind je verschillende frietkotten en in de rest van Brugge natuurlijk ook. Smakelijk! Ga ook even zonder kaart en doel op pad. Verdwaal door alle steegjes en smalle straatjes en ontdek zo de leukste winkels en theehuisjes. Loop met een echte Belgische wafel in je hand en laat je verrassen door deze mooie, oude stad!

Lees meer blogs van Caro Cools op www.bornonaplane.wordpress.com