2015_9_24 Dendermonde

‘Denderend langs Schelde en Dender’

We hebben net voorbij Antwerpen de pont genomen als de storm opsteekt. Met pet en zonnebril op beschermen we ons tegen het zand dat schuurt tegen het gezicht. We willen nog een klein stukje verder fietsen zodat we kunnen schuilen en lunchen tegelijkertijd. We zien de toren van Sint Niklaas en rijden het stadje binnen. Op de Grote Markt staat de cipierskelder. Dat klinkt als een leuk plekje voor een Vlaamse lunch. 

Goed opgewarmd en met gevulde magen begeven we ons verder op onze tocht naar het zuiden. Het landschap begint al licht te glooien en weldra zijn we bij de tweede pont en steken we de Durme over bij Tielrode. De Durme is een zijarm van de Schelde. Recreanten op de fiets vertellen ons welke zijde van de Dender het mooist is om te fietsen. En deze raad opvolgend blijven we aan de west-zijde tot we bij Sint Amands zijn. De zon is ondertussen goed doorgekomen en brandt al weer op onze bol. In het kleine rivierdorp Sint Amands nemen we een verfrissing in Brasserie Kaai 24

De veerman vertelde dat het molenmuseum in Sint Amands zeker de moeite waard is. Echter wij waren te laat, want de deuren waren al gesloten. Verder aan de oosteroever fietsen we over de groene dijk naar Dendermonde.

Dit oude stadje is geheel verwoest tijdens de 1e wereldoorlog. Daarna is het precies in de oude stijl weer opgebouwd. Dendermonde behoort tot de martelaar-steden uit de Eerste Wereldoorlog www.martelaarsteden.be. Op 4 augustus 1914 staken Duitse troepen de Belgische grens over. Wat volgde, was een gruweltocht vol plunderingen, vele burgerslachtoffers en vernietigingen van eeuwenoud erfgoed. Vooral Aarschot, Leuven en Dendermonde moesten het ontgelden. Tot en met 2018 is er een thematische wandeling door de stad. Je kan de mobiele applicatie downloaden of de infopanelen onderweg lezen. 

Dendermonde heeft een charmant centrum waar we heerlijke mosselen en steak eten op de Grote Markt met uitzicht op het Vleeshuis en stadhuis met Belfort. We lopen een rondje door de oude straatjes en langs de Onze Lieve Vrouwe kerk, via de vestingwerken en het standbeeld van Ros Beiaard. Het is een oud verhaal over vier Heemskinderen die op de vlucht slaan op het Ros Beiaard voor Karel de Grote. Om de 10 jaar vindt de ommegang van het Ros Beiaard plaats in Dendermonde. Dit immateriële erfgoed staat op de lijst van UNESCO erfgoed. 

We gaan terug het centrum in naar het begijnhof dat rustig en vredig midden in het centrum ligt. De poezen soezen op de vensterbanken in de avondzon. Moe maar voldaan willen wij ook onze ogen sluiten en we begeven ons richting onze B&B: Dendernachten.