cimg4585.jpg

‘De torens van Gent’

hoog hoger hoogst...

Drie februari bezocht ik Gent. Ik had al gelezen over de befaamde drie architectonische juweeltjes die de skyline vormen: de Belforttoren, de Sint-Baafskathedraal en de Sint-Niklaaskerk.

De eerste is met zijn 95 meter het hoogst. En inderdaad vanuit verschillende standpunten in de stad steken de torens de lucht in. Het zijn prachtige stukjes geschiedenis die de stad sieren naast zoveel andere oudere straatjes en bezienswaardigheden. De Sint-Baafskathedraal en de Sint Niklaas-kerk zijn een uitbouw van een Romaanse kerk. De uitbouw begon in de 13e en 14e eeuw. Natuurlijk heb ik het beroemde schilderij “Lam Gods” van de gebroeders van Eyck bewonderd in het Sint-Baafs. De details van het schilderij vind ik prachtig en dan heb ik het nog niet eens over de mooie boodschap dat iedereen tot en met de duivel zijn zonden worden weggenomen door het offeren van het lam, Jezus; fascinerend!

Het Belfort is geen religieus bouwwerk maar seculier. In de Middeleeuwen kwam de handel en (laken)industrie tot grote bloei. Hierdoor werd de burgerij in de steden rijk en nam hun invloed toe. Belforten vormden een zinnebeeld van deze stedelijke en burgerlijke vrijheid en macht. Voordien hadden namelijk alleen de vorsten en de kerk het geld om zulke grote gebouwen te financieren.

Ineens vertelt de gids dat er momenteel een nieuwe hogere toren wordt gebouwd in Gent. Stasimo, een onderdeel van de Paepe Group (vastgoedontwikkeling) bouwt de MG Tower van 119 meter. KBC bank- en verzekeringsgroep gaat hier alle ondersteunende administratieve diensten onderdak geven in 2012. Ik vraag me af of hiermee de oude drie-eenheid van torens wordt verstoord door een vierde? Of is de vierde toren een voortzetting van pracht en praal? Aan de torens herkent men de machtigen der aarde. Zij bouwen hoog en investeren in non-conventionele architectuur. Waren dat in de 13e en 14e eeuw de kerken en de opkomende laken-industrieëlen en handelaren in Gent, anno 2011/2012 zijn het banken, de verzekeringswereld en de projectontwikkelaars. Kijk ook maar naar de Zuid-as in Amsterdam. De gids vertelt dat de bouw van deze toren fans en critici heeft. Je kan de investering betwistten, echter zonder dure prestige projecten zou het schitterende meesterwerken als de Sint-Baafskathedraal in Gent niet zijn gebouwd. Kortom de tijd zal moeten leren of de drie-eenheid een vier-eenheid zal worden…

MG Tower

Foto nieuwe toren: Paepe Group