meerdonk_002.jpg

‘De Reynaertroute doorheen het Waasland’

Martine Van den Abeele

Als de vos de passie preekt...

De aanzet van de spreuk vinden we terug op een beeldhouwwerkje op de Markt in het Zeeuws Vlaamse Hulst. Nederlands grondgebied, jawel, maar sinds mensenheugenis nauw verbonden met Vlaanderen en het Soete Waesland.

Een oude spoorverbinding verbindt Hulst en Sint-Niklaas, het hart van het ’t Soete Waesland ook letterlijk met elkaar. De spoorverbinding werd omgevormd tot een bijna loodrecht fietspad dat de beide steden met mekaar verbindt, en de fietser door het Land Van Reynaert De Vos voert, het land waar hij de passie preekte, en de boeren nog steeds op hun ganzen letten en het polderlandschap, de bolle akkers en hun vee met liefde verzorgen.

We starten op de Grote Markt te Hulst en fietsen, relaxed op een luie zondagmorgen langs de oude spoorweg naar Sint-Niklaas. Het eerste deel voert ons langs de Clingse Bossen snel over de grens naar de Klingse bossen of het Stropersbos. Vogels die luidkeels fluiten, een eenzame jogger, meer komt de rust in dit stiltegebied niet verstoren. In De Klinge wordt het oude Stationsplein in ere hersteld. Halfweg, in Sint-Gillis pauzeren we op het terras van de Gemeenschapscentrum De Route. Ernaast vinden we het toeristisch infokantoor. Een mekka voor wie het Land Van den Vos Reynaerde verder per fiets wil verkennen. Via de Tibeertroute bijvoorbeeld. Tibeert, de kater uit het Reynaertepos laat je kennismaken met het Oosten van het Waasland, langs de boorden van de Schelde en Beveren Waas.

Nobel, de koning van de Reynaertepos, vergezelt je door hart van het Waasland, met een tocht langs Sint-Niklaas tot aan de Zeeuwse grens. De oude spoorwegbedding is trouwens het beginpunt van deze Nobelroute. Op die manier laat elke hoofdrolspelers uit het epos je zijn favoriete stukje Waasland zien.

We trappen gezapig verder langs de bolle akkers naar Sint-Niklaas, en het lijkt dat, ondanks het vlakke landschap het fietspad licht helt, of “vals plat” is zoals het in de Wase Volksmond heet. Het klopt, want volgens de Sint-Niklazenaars ligt “hun stad” hoger dan de omgeving, en doet hiermee recht aan hun status van Hoofdstad van het Waasland. Maria Vergult torent hoog boven de stad uit, en is reeds van veraf een goede richtingwijzer naar het eindpunt van de fietsroute.

Maria Vergult ? Het Mariabeeld bovenop de toren van de Onze-Lieve-Vrouwkerk werd, decennia geleden van de toren gehaald en “verguld”, m.a.w. van een blinkende gouden laag voorzien. Destijds een prestigeproject, en voor de niet Sint-Niklazenaar reden om het beeld smalend van een bijnaam te voorzien.

Op het einde van de route fietsen we nog een paar straten verder tot op de Grote Markt van Sint-Niklaas, de “grootste markt” van het land. Talrijke terrasjes, een mooi stadhuis, een mix van oude en moderne bouwstijlen maken de markt alleszins een bezoek waard. Voor de groenliefhebber is het Park vlakbij. Het Reynaertgebak, een streekspecialiteit, laat je proeven van Het Soete Waesland.

De klok van de Sint-Niklaaskerk slaat 12 uur, voor ons het sein om, net als Reynaert het hazenpad te kiezen …. opnieuw langs de Oude Spoorweg, nu bergaf ….