giraffen.jpg

‘Dagje Planckendael’

Spelen, leren, wandelen... en dieren kijken natuurlijk!

Lekker zonnig, warm en onbewolkt. Ideaal weer voor een dagje dierentuin! Samen met mijn vriendin, broertje en zijn vriendin vertrekken we in de ochtend naar Vlaanderen voor een dagje Planckendael.

Planckendael is echt een dierentuin voor gezinnen met kinderen. Je kunt er naar dieren kijken, maar ook heel veel spelen. Een echte jeep waar je in mag zitten en een aboriginal-survivalbaan zijn slechts enkele voorbeelden van activiteiten voor kinderen. Kinderen en volwassenen die van klimmen en klauteren houden, kunnen zich uitleven in het park. Tientallen hangbruggen en touwen laten de bezoeker kiezen tussen de makkelijke en de avontuurlijke weg over het water. Tijdens ons bezoek is het 30 graden en dus aardig warm. Om alle grasvelden in het park mooi groen te houden, staan de sproeiers de hele dag aan. Tegen het einde van de dag is het groene gazon veranderd in een speelplaats waar tientallen kinderen verkoeling zoeken tussen de waterstralen. De ouders zitten rustig op de bankjes rond het grasveld.

Waterzuivering: Planckendael geeft goede voorbeeld

De dierentuin doet erg veel aan milieubehoud en voorlichting. Zo staan er overal in het park borden die kinderen op een interactieve manier kennis laten maken met het milieu. Daarop verneem je wat Planckendael met haar afval doet en hoe een zonneboiler werkt. Ook leren kinderen welk afval je moet recycleren en op welke wijze dat gedaan wordt. De grote tropische kas wordt in de zomer gekoeld met het water uit de naastgelegen vijver. Het water uit de douche van de Indische neushoorn wordt verwarmd door de zon.

Daarnaast is te zien hoe het park op een heel mooie manier haar water filtert. Het vieze water wordt eerst gefilterd en vervolgens door verschillende bassins met waterplanten en algen geleid. Die filtreren de bacteriën uit het water zodat het opnieuw gebruikt kan worden als drinkwater voor de dieren in het park. Door bezoekers te laten zien hoe het water gezuiverd wordt, hoopt de dierentuin mensen bewust te maken van hun eigen gedrag.

Koala's en andere bijzondere dieren

Genietend van de prachtige bosrijke omgeving, speeltoestellen en milieuvoorlichting zou je bijna vergeten dat Planckendael ook nog een dierentuin is. Er zijn verschillende bijzondere en bijna uitgestorven dieren te vinden. Ze hebben als een van de weinige dierentuinen koala's! Dat was voor ons ook de belangrijkste reden om naar Planckendael af te reizen. Daarnaast zijn er ook verschillende andere bijzondere diersoorten te vinden. Het park is opgedeeld in verschillende continenten en elk continent heeft haar eigen ambassadeur. Zo zijn er in het Europese gedeelte van de dierentuin tientallen ooievaarsnesten te zien. De met uitsterven bedreigde bonobo is de ambassadeur van het Afrika-gedeelte. Azië wordt vertegenwoordigd door de Aziatische leeuw. Het is niet gebruikelijk dat die leeuwensoort in een dierentuin wordt gehouden. Enkel Blijdorp in Rotterdam en Planckendael tonen deze bijna uitgestorven diersoort. Er leven nog maar 35 Aziatische leeuwen in het wild! Zuid-Amerika heeft tot slot als ambassadeur de goudkopleeuwenaap. Van die aapsoort leven er nog slechts 450 in het wild.

Waarom naar Vlaanderen om beestjes te zien?

Als Nederlander kies je er niet zomaar voor om Planckendael te bezoeken. De dierentuin ligt op ruim 155 kilometer rijden vanaf Utrecht centraal en met het openbaar vervoer doe je er ruim 3 uur over om bij de dierentuin te geraken. Toch zijn er genoeg redenen om wél tijd vrij te maken voor de reis naar Vlaanderen. Zo heeft de dierentuin als enige in de Benelux koala's. In Europa zijn er slechts 7 dierentuinen met een of meerdere koala's, Planckendael is de dichtstbijzijnde. Daarnaast is het park met 42 hectare groter dan bijvoorbeeld Artis en Dierenpark Amersfoort. Daardoor krijgen de dieren veel ruimte, en kunnen de bezoekers al wandelend genieten van de bosrijke omgeving!