20130321_191147.jpg

‘Bierfestijn in Leuven!’

Dingen die je niet mag missen in Leuven tijdens het Zythos Bierfestival

Eind april staat het Zythos Bierfestival weer voor de deur en kan je kennismaken met de lekkerste Belgische bieren in studentenstad Leuven. Het festival is zeker niet alleen bedoeld voor ‘bier connaisseurs’. Juist voor beginners is het festival een goede gelegenheid om te ervaren wat er allemaal te proeven is op het gebied van bier, of eens een kijkje te nemen in een brouwerij, een lekker biergerecht uit te proberen.. En dit allemaal in het decor van het mooie, historische Leuven en provincie Vlaams-Brabant.

Wat je echt niet mag missen tijdens het bierweekend in Leuven? Ben je op vrijdag 26 april toevallig al in Leuven, dan kun je meelopen met een optocht die om 16.00 uur vertrekt vanuit de Muntstraat (een lange straat met superveel restaurants en cafés). De opening van het bierweekend wordt feestelijk ingeluid met Extra Muro’s, een initiatief van een tiental cafés op de Oude Markt (de langste toog van Euopa) waar je biertjes kunt proeven die je niet op het festival kunt verkrijgen. Het grappige is dat je buttons kunt sparen bij bestelling van zo’n speciaalbiertje en hiermee kun je weer extra (gratis) pintjes scoren.

Bezoek de brouwerijen van Leuven

Breng zeker ook een bezoek aan huisbrouwerij Domus, dit was de eerste huisbrouwerij in België dus wel zo speciaal. De kleine brouwerij is rechtstreeks verbonden met het café door middel van leidingen die naar de tap lopen. Tijdens het bierweekend kun je je aanmelden voor een rondleiding, deze worden vrij frequent gegeven. Ook kun je er lekkere en betaalbare biermenu’s verorberen, een aanrader voor de lunch. Wil je een grote brouwerij bezoeken, ga dan naar de befaamde Stella Artois brouwerij, hier worden ook rondleidingen georganiseerd. Tip: ga naar Toerisme Leuven op de Naamsestraat 3 en koop daar een ticket à € 5 p.p. Op de website www.leuvenbierstad.be kun je de tijden bekijken van de rondleidingen voor zowel Stella Artois als Domus.

Foto: huisbrouwerij Domus in de Tiensestraat 8.

Bierwandelingen in de stad

Als je meer te weten wilt komen over Leuven en de geschiedenis van bier in deze stad, raad ik je aan om de Leuvense Bierverhalen wandeling te doen. Een gids neemt je mee op ontdekkingstocht langs oude cafés, verdwenen brouwerijen en vertelt verhalen over de brouwersgeschiedenis van Leuven. De gids zal je zeker versteld doen staan en de wandeling is zeker ook interessant voor niet-bierdrinkers. Meld je aan bij het kantoor van Toerisme Leuven (prijs €3). Wist je trouwens dat er elke dag om 15.00 uur een rondleiding wordt gegeven in het prachtige historische stadhuis? Je kunt je hiervoor opgeven bij het toerismekantoor voor € 4 p.p.

Stadhuis Leuven (elke dag rondleidingen om 15.00 uur)

Biermaand in Vlaams-Brabant

Als laatst wil ik je meegeven dat provincie Vlaams-Brabant, waarvan Leuven de hoofdstad is, tussen 13 april en 12 mei in het teken staat van bier. Wel 15 brouwerijen openen exclusief hun deuren waaronder brouwerij Boon en Palm, er staan speciale biergerechten op de kaart, lambiekfietsrally’s worden georganiseerd, gegidste wandelingen.. Kom er meer over te weten via deze handige website: www.verliefdopvlaamsbrabant.be.

Stuur mijn tips gerust door naar vrienden en familie die wel in zijn voor een bieravontuurtje, of geef je eigen tips prijs door te reageren op mijn blog of via onze social media kanalen
Facebook: www.facebook.com/toerisme.vlaanderen.nl
Twitter: @visitvlaanderen @visitleuven hashtags #Zythos #Leuven