1_antwerpen.jpg

‘#1: MAS: culturele en culinaire hoogvlieger!’

Natalie Siereveld

Voor de museumliefhebbers...

Wat is er anno 2012 te doen in Antwerpen behalve shoppen, genieten van een Bolleke (Antwerps biertje) op een terras en heerlijke chocolade eten? Heel veel! En daarom hou ik het ook nooit op een dagje Antwerpen. Al ben ik maar één of twee dagen vrij, ik pak goed uit en maak er een minivakantie van. De voorpret begint al bij het zoeken naar charmante B&B’s of hippe hotels. Een voordeel van overnachten is dat je kunt genieten van het bruisende nachtleven in de stad. Overdag cultuur, ’s nachts feesten, wat wil je nog meer?

Je hebt het vast al gehoord, er is een nieuw museum in Antwerpen! Het Museum aan de Stroom (MAS). Dit topmuseum ligt in het nieuwe, hippe centrum van het Eilandje. Bezoek je het MAS, dan proef je van de schitterende architectuur en duik je in de oude sporen van de havenstad Antwerpen. In sommige zalen worden werkelijk al je zinnen geprikkeld. Je bekijkt prachtige objecten en ervaart eigenzinnige geluiden, trillingen en geuren. Het grappige is dat je zelfs je eigen sporen in het museum kunt achterlaten. Een leuk extraatje voor de creatievelingen onder ons. Uniek is dat je door een verticale boulevard naar de top van het gebouw wandelt. Eenmaal op het dak aangekomen (wel 60 meter hoog) bekijk je de stad en de haven vanuit een prachtig panoramisch perspectief. En de toegang naar boven is gratis. Van april tot oktober kun je ook ’s avonds naar boven klimmen, tot middernacht! Een echte aanrader voor verliefde stelletjes en fotografiefanaten. En nadien kun je al je bevindingen tot je laten inwerken in de gezellige cafeetjes en terrasjes op het Eilandje.

Bezoek het MAS 

Ook culinair een hoogstandje!

Honger gekregen van al dat moois? Chef-kok Viki Geunes verhuisde zijn tweesterrenrestaurant ’t Zilte van Mol naar het MAS. Restaurant ’t Zilte brengt de bezoeker letterlijk en figuurlijk naar ongekende hoogten. De negende verdieping van het MAS biedt een adembenemend uitzicht op de middeleeuwse stad, de Schelde en de haven.  Hier tovert de tweesterrenchef in de nieuwe keuken van het hoogste restaurant in Antwerpen. Ook het MAS-café STORM is een aanrader als je zin hebt in een snelle hap of een drankje op het terras.

Ontdek Restaurant 't Zilte en MAS-Café STORM

 

Rondom Permeke in het KMSKA

Ben je een kunstliefhebber? Dan kan ik je de tentoonstelling 'Rondom Permeke' aanraden, de derde tentoonstelling in een reeks over de moderne kunstcollectie van het KMSKA (het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten). Je ontdekt er kunst van Constant Permeke – het boegbeeld van het Vlaamse expressionisme – én zijn vrienden en tijdgenoten. Met werk van o.a. Frits Van den Berghe, Edgar Tytgat, Gustave Van De Woestyne en Jean Brusselmans, het nooit eerder getoonde schilderij Drie Figuren van Permeke en het album Oeuvres graphiques – Grafiek van Gustave De Smet. Van 15 september tot 24 februari 2013 in de Koningin Fabiolazaal!

Bezoek het KMSKA en Rondom Permeke

Heb je nog originele ideeën om mijn weekendje Antwerpen helemaal TOP te maken. Laat ze me snel weten! Alle suggesties welkom.

Ontdek tips en inspiratie in Antwerpen, in beeld en geluid

Nog meer redenen voor een lekkere Vlaamse citytrip