Vlaanderen in 't Echt

Joodse wijk in Antwerpen

Joodse wijk in Antwerpen

Een film die mij altijd is bijgebleven is ‘Left Luggage’ van Jeroen Krabbé met onder andere Isabella Rossellini, naar het boek ‘Twee Koffers Vol’ van Carl Friedman. Niet alleen de verhaallijn vond ik erg boeiend, maar ook de beelden van de Joodse wijk in Antwerpen, waar de film is opgenomen, maakten mij erg nieuwsgierig naar deze buurt bij het Centraal Station.

Tot op heden is mijn kennismaking met de Joodse wijk nogal oppervlakkig gebleven. Ik heb er een keer mijn auto geparkeerd en een stuk door de wijk gewandeld richting de Diamantbuurt en het Centraal Station. De orthodox-joodse passanten met hun typerende uiterlijk en de mooie panden intrigeerden zeker, maar ja, zoals ik al zei, er heeft zich nog geen gelegenheid voorgedaan om eens terug te keren. Dat zou zeker de moeite zijn, want wat weet de doorsnee burger van de joodse inwoners? Wat houdt het in om joods te zijn? Wat is er zo bijzonder aan de godsdienst, gebruiken, levensgewoonten, feesten enz. van de joodse burgers? Wat betekent zionisme of wat verstaat men onder chassidisme?

Reisorganisator Voyage & Cultuur biedt nu in samenwerking met het Amsterdamse Joods Historisch Museum deze zomer een unieke kans om de Joodse wijk in Antwerpen beter te leren kennen via een ééndaagse of tweedaagse excursie. ‘De buitenkant’ van de wijk doorkruist u via een uitgebreide wandeling onder begeleiding van een ervaren gids. ‘De binnenkant’ van de wijk komt aan bod bij een bezoek aan de Grote Synagoge en een lunch bij ‘Hoffy’s’, een authentiek joods restaurant. De tweedaagse excursie heeft een uitbreiding met een overnachting, bezoek aan het Diamantmuseum met rondleiding en een wandeling vanaf het Diamantmuseum naar ’t Eilandje, aan de Schelde, de oude havenbuurt van Antwerpen. Vanaf hier vertrok voor veel joodse Vlamingen de Red Star Line, de boot naar Amerika.

Nieuwsgierig geworden naar deze excursies? Kijk voor data, prijzen en overige informatie op http://www.voyageculture.nl/speciale-arrangementen/joods-historisch-museum 

Tenslotte nog een bijzondere last-minute overnachtingstip in de Joodse wijk: Bed and Breakfast Boulevard-Leopold is gesitueerd in een 19e eeuws huis, midden in de Joodse wijk, tussen het Albertpark en het Stadspark in. Vergaap je op http://bedandbreakfast.boulevard-leopold.com  aan hun interieur!

Vers van de pers: ook in het najaar kun je met Voyage & Culture de joodse wijk in Antwerpen ontdekken! Op 2 oktober organiseren zij een extra groepsreis over dit boeiende thema. Wees er snel bij, want de reis in augustus zat binnen no-time vol...Zie http://www.voyageculture.nl/speciale-arrangementen/joods-historisch-museum/

Lees ook

blog comments powered by Disqus