Paling in t groen v2

‘Paling in 't Groen: lekker én gezond’

Gastblogger
Locatie

Dat de traditionele Vlaamse kost ongelooflijk lekker is, dat weten de lezers van deze blog al langer. Maar wist je dat één van de meest gerenommeerde Vlaamse klassiekers ook nog eens oergezond is?

Dit populair gerecht is natuurlijk de ‘Paling in ‘t Groen’. De delicatesse uit de Scheldestreek is een bereiding van paling (een zoetwatervis) in een saus van groene kruiden.

Voor het kruidenmengsel bestaat geen vaste samenstelling: naargelang de familietraditie kan het salie, citroenmelisse, kervel, waterkers en noem maar op, bevatten. 
In restaurants is het vaste waarde, maar de groene paling wordt ook gretig thuis bereidt. 

Speciaal voor de lezers van Toerisme Vlaanderen publiceerden we het eenmalige magazine ‘Goesting’. Buiten een dozijn culinaire genietersportretten van bekende en minder bekende Vlamingen vind je er ook dit recept ...

Ingrediënten

  • 1 kg verse paling (schoongemaakt en zonder vel)
  • 100 g sjalotjes (in stukjes gesneden)
  • 1 knoflookteentje (geperst)
  • 0,5 l bier (liefst witbier)
  • 150 g spinazie, kervel, zurkel, citroenmelisse
  • 150 g dragon, marjolein, pimpernel, basilicum, munt, bonenkruid, peterselie, salie
  • 1 kruidenbosje
  • 1 citroen
  • 1 eetlepel maïzena
  • 2 eierdooiers
  • 1 dl room
  • 50 g boter
  • peper van de molen
  • zeezout

Bereiding

  • Dompel de paling in heet water zodat de vinnen rechtop komen te staan. Verwijder de vinnen met een scherp mesje. 
  • Snij de paling in mootjes van 5 centimeter.
  • Hak de kruiden fijn. 
  • Doe de sjalotsnippers met de boter en de look in een pot en laat lichtjes bakken zonder te kleuren. 
  • Voeg de palingmootjes en het bier toe en laat een vijftal minuten onder gesloten deksel stoven. 
  • Voeg de kruiden toe. 
  • Plaats opnieuw het deksel op de pot en laat 10 minuten zachtjes koken. 
  • Controleer of de paling gaar is en bind de saus met eierdooiers, room en zetmeel. Breng verder op smaak met citroensap. 
  • Serveer warm, lauw of koud.

En hoe zat het ook weer met die gezondheid? 
Wel, paling bevat flink wat onverzadigde vetzuren die een gunstig effect op je hart en bloedvaten hebben. Voeg daar aan toe dat je er een mooie dosis vitamine D van krijgt, en je hebt een goede reden om wat vaker ‘Paling in ‘t Groen’ te bestellen!

Heeft de paling gesmaakt? Deel dan dit artikel via Facebook!