Broodpudding

‘Heerlijk Vlaams: broodpudding’

Zin in iets lekkers, maar geen inspiratie? Een leuke én spaarzame tip: maak een broodpudding! Broodpudding (soms ‘bodding’ genoemd in de Vlaamse contreien) is de ideale manier om je oud brood te hergebruiken. Lekker ouderwets ook, want het recept wordt al generaties lang doorgegeven in Vlaanderen. Hoe maak je het? Heel eenvoudig!

Benodigdheden

  • 300 gram oud brood
  • 3 eetlepels bloem
  • halve liter melk
  • 150 gram suiker (mag ook donkere suiker zijn)
  • 75 gram rozijnen
  • 3 eieren

Voor de liefhebbers: een scheutje rum, wat peperkoek, geconfijt fruit, chocolade, abrikozen of appels …  het mag erbij! Wees gewoon creatief met je restjes!

Bereidingswijze

Warm de melk op met de suiker. Laat de melk koken en neem van het vuur wanneer de suiker is opgelost. Haal ondertussen de korsten van het brood en snij het in blokjes. Doe de blokjes in een grote kom en giet er de zoete melk over. Plet alles fijn met een vork. Doe er dan de rozijnen bij, de bloem en de eierdooiers. Klop de eiwitten stijf en meng ze met een spatel onder het mengsel. Giet het deeg in een bakvorm en bak 1 uur op 175°C.

Om je broodpudding zo lekker mogelijk te maken, kan je best de aangegeven hoeveelheid suiker gebruiken. 

Volg strikt de oventijd: een te droge broodpudding is niet zo lekker, je wil ‘m liefst smeuïg. 

Eet de ‘bodding’ ook niet té warm, koud komt de smaak veel beter tot zijn recht!

Heb je zélf een recept voor broodpudding? Of broodpuddingverhalen? Laat ons meegenieten van je creatie!