Gek van Garnaal

‘Gek van garnaal?’

Een absolute kustklassieker is ongetwijfeld de garnaal. De kleine grijsroze delicatesse is de hoofdrolspeler in een hele collectie Vlaamse keukentoppers. Tomaat-garnaal, garnalencocktail en natuurlijk: de garnaalkroket.

Voor een authentieke kroket ga je naar Oostduinkerke: hier wordt immers de garnaalvisserij te paard nog beoefend. Een bezoekje waard, zeker als je weet dat UNESCO de garnaalvisserij heeft uitgeroepen tot Immaterieel Cultureel Erfgoed van de Mensheid!

De hele Vlaamse kust is trouwens befaamd voor haar excellente kroketten … 

Als de vissersfolklore je niet zoveel zegt (maar het eetplezier des te meer!) dan kan je zélf beginnen experimenteren. Toerisme Vlaanderen heeft een recept voor je!

Ingrediënten

  • 0,5 kg gepelde garnalen
  • 125 g boter
  • 300 g bloem
  • 100 g geraspte kaas
  • 1,5 ei
  • 0,5 l visbouillon gemaakt van visgraten en/of garnaalkoppen
  • 0,25 l room
  • 1,5 eiwit
  • paneermeel
  • citroen
  • peterselie
  • peper en zout

Bereiding

Smelt de boter en voeg de bloem toe. Roer geleidelijk de bouillon eronder tot een dik maar lopend deeg. Kruid met peper en zout. 

Meng de kaas eronder en voeg het anderhalve ei toe. Meng tot het deeg niet meer kleverig is. 

Neem de pot van het vuur en roer de room erin. Meng er daarna voorzichtig de garnalen onder.

Rol het deeg uit tot 2 centimer. Zet het een nacht in de koelkast. 

Maak kroketten van het deeg en wentel die eerst in losgeklopt eiwit, daarna in paneermeel. Laat opnieuw enkele uren rusten.

Bak de kroketten twee minuten in heet frituurvet. Leg op een bord versierd met citroen en stukjes gefrituurde peterselie.

En eet smakelijk!

Gek van Garnaal? Deel dit artikel dan op je Facebookpagina!